Euronext Brussel: VPK-bod straalt af op Picanol

Op Euronext Brussel struikelden de bedrijven over elkaar om op de valreep nog met hun halfjaarcijfers over de brug te komen. Grootste dissonant bij die cijfers was Hamon, dat beleggers na een even late als sombere boodschap genadeloos afstraften. VPK haalde na het bod eindelijk ernstige handelsvolumes en tilde ook Picanol naar een record.

Binnen de Brusselse sterindex (2.345 punten, +0,8%) namen de staaltechnologiegroep Bekaert (20,76 euro, +3,7%) en de zinkspecialist Nyrstar (3,83 euro, +2,6%) het voortouw.Beleggers nemen in heel Europa een gokje op alle grondstof- en conjunctuurgerelateerde aandelen, nu ze inzetten op een stevig rondje monetaire stimulus in de Verenigde Staten, Europa én China dit najaar.

Aan het andere eind van het spectrum staat Colruyt, dat 0,7 procent in het krijt afsloot op 37,75 euro. De retailer heeft een strafonderzoek aan de broek omdat hij kortingen blijft geven op tabak en weigert de boete te betalen die Volksgezondheid daarvoor al heeft opgelegd.

Bij rivaal Delhaize was de opleving na de iets minder erg dan gevreesde tweedekwartaalcijfers geen lang leven beschoren. Beleggers tobben hoe de nieuwe CEO van Delhaize America, Roland Smith, temidden een bikkelharde prijzenslag de kwakkelende Amerikaanse supermarktketens weer op de rails kan krijgen. Het aandeel Delhaize sloot 0,8 procent lager af op 31,51 euro.

De grootste daler was evenwel Befimmo. De vastgoedbevak kondigde samen met de halfjaarcijfers aan naar de Parijse kantorenmarkt te lonken, om niet meer puur afhankelijk te zijn van de aanmodderende Brusselse kantorenmarkt. 'Die plannen vergen wat meer uitleg', merkte ING-analist Arjen Knibbe op. 'Het management schrikt er niet voor terug te melden dat het mogelijk bij de aandeelhouders zal aankloppen voor kapitaal, maar alleen als een deal nakende is.

Verder valt er vooral op de brede markt een hoop te beleven. Absolute ster van de beursvloer was VPK Packaging - ironisch genoeg wel omdat het graag van die beursvloer af wil stappen. De familie Macharis doet een bod van 33 euro op de aandelen VPK die ze nog niet in bezit heeft. Dat is een premie van 17 procent op de slotkoers van gisteren. Het aandeel zoekt dan ook stilaan de koers van het bod op. VPK klom 16 procent tot 32,72 euro.

De familie van CEO Pierre Macharis heeft al 82,1 procent van de aandelen van de papier- en verpakkingsgroep in handen. VPK heeft zelf nog eens 8,8 procent van de eigen aandelen in portefeuille. Bijgevolg was nog maar 9,1 procent van de uitstaande aandelen vrij op de beurs verhandelbaar.

Dat vertaalde zich al jaren in een wel heel beperkte liquiditeit, meteen een van de hoofdredenen voor het uitkoopbod, naast de investeringen die Macharis wil doen en die jaren op het aandeel zouden wegen.

Ter illustratie: van maandag tot donderdag werden er in totaal welgeteld 10 stuks VPK verhandeld op Euronext Brussel. Vandaag zijn dat er al meer dan 3.200. Of hoe VPK plots min of meer liquide werd in de nadagen op de beurs.

In het spoor van VPK steeg Picanol op de fixingmarkt 1,2 procent naar 16,36 euro, een record. Niet verwonderlijk na het overnamebod van Pierre Macharis op VPK. Ook CEO Luc Tack controleert bijna 90 procent van de Ieperse weefgetouwenfabrikant. En net als de familie Macharis domineerde ook Tack de voorbije jaren met zijn insideraankopen de dunne handel in het eigen aandeel.

 Het zou tussen haakjes zonde zijn om een rasondernemer als Luc Tack van de beurs te zien verwijderen. Check bijvoorbeeld het interview met CEO Luc Tack deze week in De Tijd, naar aanleiding van de halfjaarcijfers. De titel zegt genoeg: ‘Excuus, maar de rest zijn prutsers’.

Tack heeft het over zijn kwakkelende rivalen, maar in zijn ogen zijn bedrijven en beleggers die op de korte termijn focussen evenzeer prutsers. 'De komende tien jaar evolueren er wereldwijd 500 miljoen mensen uit de armoede naar de middenklasse. Daar kan je niet omheen. India zal daar een factor in zijn. Wil dat zeggen dat het nu al zo snel gaat in India als we zouden willen? Neen, maar Picanol denkt niet in termen van de komende zes maanden. We kijken verder.'

Andere topprestatie in Brussel was voor Option, dat er 5,9 procent bijtelde. Daarmee is het aandeel weliswaar nog steeds maar 0,36 euro waard. Option is zowaar opnieuw winstgevend. In het eerste halfjaar bedroeg de nettowinst 3,7 miljoen euro of 4 eurocent per aandeel. bovendien stelt Option dat 'de groep nu klaar is om return on investment te genereren op haar recurrente omzet'.

Beleggers smullen ervan, maar analist Guy Sips van KBC Securities is niet overtuigd. 'De resultaten worden ondersteund door de licentieovereenkomst met Huawei. Maar die deal loopt in november af, waarna de zorgelijke achteruitgang van de andere activiteiten volop zichtbaar zal worden.' Sips houdt vast aan zijn verkoopadvies en koersdoel van 30 eurocent.

Hamon

Negatieve uitschieter was Hamon, dat 11,6 procent tuimelde naar 12,86 euro. De specialist in koelsystemen en warmtewisselaars zag de omzet dan wel met 23 procent stijgen, het bedrijf bleef daarmee wel onder de eigen verwachtingen. Daarnaast is de rendabiliteit ook niet waar analisten op hoopten. KBC Securities verlaagt zijn advies van opbouwen tot houden. De winstverwachting van analist Dieter Furniere wordt teruggeschroefd van 0,95 euro per aandeel tot 0,39 euro per aandeel.

Hamon is bovendien niet van plan een interimdividend te betalen in september, al zegt het bedrijf dat er pas op de algemene vergadering in april volgend jaar over de omvang van de winstuitkering zal beslist worden.

Ook voedingsgroep Ter Beke had weinig opbeurend nieuws. Het bedrijf zette zijn - reeds vage - winstprognose op de helling, door de stijging van de grondstoffenprijzen. Analisten reageren weinig enthousiast op de cijfers, maar de markt reageert nauwelijks - het notoir illiquide Ter Beke zakte 0,6 procent naar 48,50 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud