Euronext Brussel: Vragenuurtje voor Delhaize-beleggers

AvH-topman Luc Bertrand ©Sofie Van Hoof

Beleggers maakten zich maandag niet te druk over de toegenomen spanning in de Krim. Net als in de rest van Europa kon de Bel20 de eerste handelsdag van de week met mooi hoger afsluiten.

De Brusselse beursindex eindigde 1,3 procent hoger op 3.038,89 punten. Die winst was slechts deels te danken aan het feit dat de investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren naar een recordpeil was gestegen na een lovend rapport van ING (zie ook pagina 28). 

Ook KBC (+3,3 procent, 44 euro), Belgacom (+2,5 procent, 22,36 euro) en Bekaert (+1,9 procent op 27,69 euro) profiteerden van het feit dat beleggers meer oog hadden voor potentiële koopjes op de beurs dan voor de groeiende onrust in Oekraïne en de Krim. 

Zelfs Delhaize boekte een winst van 1,1 procent op 48,03 euro. Ook al  kregen beleggers enkele gemengde apporten voorgeschoteld over de supermarktketen. Zo stelden analisten van Rabobank dat Delhaize-topman Frans Muller weliswaar op de juiste zaken focust, maar dat er nog risico’s kleven aan het aandeel. Rabobank zit twee grote bedreigingen. Een:  kan Delhaize zijn Amerikaanse dochter Food Lion succesvol herpositioneren en een degelijke rendement halen op die investering. En twee: kan Delhaize het hoofd bieden aan de scherper wordende concurrentie in België.

Rabobank verwacht dat Delhaize een van de grootste slachtoffers zal worden van de komst van Albert Heijn in ons land. Rabo speelt alvast op safe en verlaagt zijn verwachtingen voor het eerste kwartaal met vijf procent. De bank behoudt wel zijn ‘houden’-advies voor het aandeel. 

Iets later op de dag kwam ook de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley met een rapport over Delhaize naar buiten. Al is ‘rapport’ wellicht niet de correcte term. Morgan Stanley stelde immers een lijst met tien vragen op die het management van Delhaize de best zo snel mogelijk beantwoordt. Ook hier gaat de helft van de vragen over de positie van Delhaize in de VS, de andere helft over België. Zo vraagt Morgan Stanley zich onder meer af hoe Delhaize de arbeidskosten kan drukkken in België en op welke manier de groep de strijd met de concurrentie denkt te overleven. M

organ Stanley vraagt zich ook af wat Delhaize zal doen met strategisch minder belangrijke activiteiten in Indonesië of in Bosnië. Maar het venijn zit hem in de staart. ‘Er bestaan geen synergieën tussen jullie Europese en Amerikaanse activiteiten’, zeggen de analisten van Morgan Stanley. ‘Wat voor zin heeft het  dan jullie activiteiten in de VS te behouden?’

Op de brede markt noteerde IBA dan weer 1,6 procent hoger op 7,49 euro. De specialist in protontherapie verkocht zijn minderheidsbelang in het Canadese PharmaLogic PET Services aan een niet nader genoemde private equitygroep. IBA houdt 7,7 miljoen euro over aan die deal. Een meevaller, maar geen enorme verrassing. IBA wil zich namelijk alleen nog toeleggen op protontherapie en de verkoop van andere aciviteiten die daar niet meteen mee hebben te maken pas dus in die strategie. 

Koekjesbakker Lotus Bakeries werd op zijn beurt getrakteerd op een adviesverhoging van het beurshuis Petercam. Dat kleeft voortaan een 'houden'-label op het aandeel.

Opvallend, want midden februari had Petercam zijn advies nog verlaagd omdat de koers toen de 860 euro naderde. Nu acht analist Kris Kippers een koersdoel van 825 euro weer gerechtvaardigd, zeker gezien de degelijke omzetgroei die Lotus Bakeries realiseerde in de tweede jaarhelft. Volgens Petercam kan het bedrijf nog een poos op dat elan doorgaan. Veel impact had het rapport evenwel niet: het aandeel verloor 0,7 procent op 814,76 euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud