Euronext Brussel: Zenitel krijgt applaus voor overname

©BELGA

De Brusselse beurs wist zijn ochtendwinst niet vast te houden en sloot zo goed als stabiel af. Opvallende stijgers waren Zenitel en Option.

Schoot de Bel20 vanmorgen nog sterk uit de startblokken, dan bleef daar op het einde van de handelsdag weinig van over. De ochtendwinst van 1 procent smolt weg tot een schamel plusje van 0,05 procent. Dat de Bel20 wat achterbleef op de andere Europese beurzen was vooral te wijten aan het verlies bij zwaargewicht KBC (-0,8%, 57,54 euro). Ook Befimmo (-1,4%, 64,79 euro) en Elia (-1%, 40,81 euro) moesten terrein prijsgeven.

AB InBev (+0,1%, 114,75 euro), het andere zwaargewicht in de Bel20, kon niet echt voor tegengewicht zorgen. De bierbrouwer spendeerde vorige week (13 tot 17 april) 82,5 miljoen euro om 713.852 aandelen in te kopen. Delhaize reageerde niet op de koersdoelverhoging van Bank Degroof. Die legt de lat nu op 92 euro. Daarnaast bleek ook dat het belang van JP Morgan in de Belgische supermarktgroep onder de grens van 3% is gezakt.

Telenet (+1%, 56 euro) werd opnieuw duurder. Daarmee hield het telecomaandeel nog een kleine afterparty na de koerssprong van gisteren. Toen spurtte het aandeel meer dan 5 procent hoger, na de aankondiging van de overname van BASE. Mobistar (+1,6%, 15,75 euro), dat gisteren een klap van bijna 12 procent kreeg, herstelde licht.

Cofinimmo (-0,2%, 111,3 euro) maakte vanmorgen meer details bekend over de kapitaaloperatie die twee weken geleden werd aangekondigd. De vastgoedbeheerder wil met de uitgifte van nieuwe aandelen maximum 285,41 miljoen euro ophalen. Aandeelhouders kunnen per zes bestaande aandelen intekenen op één nieuw, tegen 95 euro.

Op de brede markt laten de biotechbedrijven opnieuw een verdeeld beeld zien. Bone Therapeutics (-1,6%, 22,08 euro) en Thrombogenics (-2,3%, 5,59 euro) bengelden onderaan de koerstabellen, terwijl Genticel (+4,5%, 7 euro) terrein won, na de bekendmaking van beloftevolle resultaten rond zijn kandidaat-vaccin ProCervix.

Nog een opvallende stijger was Option. Het aandeel koerste 7,8 procent hoger tot 0,32 euro, na uitspraken van voorzitter Jan Callewaert. Option zegt verschillende strategische opties te onderzoeken, nadat revisor Deloitte zich vragen stelde bij de snel slinkende kaspositie van het Leuvense technologiebedrijf. Volgens Callewaert zoekt Option een partner en zijn grote jongens als  Intel, IBM, Cisco en Qualcomm daarbij niet te hoog gegrepen.

Op de fixingmarkt speelde Zenitel (+7,2%, 1,19 euro) zich in de kijker. De specialist in beveiligde communicatiesystemen neemt zijn Noorse sectorgenoot Nor-Electronics over.  Het is geen grote deal, maar Zenitel versterkt zich met de overname wel in het olie- en gassegment. Nor-Electronics realiseert met 8 medewerkers een omzet van omgerekend 3 miljoen euro. Het bedrijf is rendabel. De recurrente ebitda-marge bedraagt meer dan 10 procent.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud