Euronext: Coucke wint met MdXHealth, verliest met Fagron

Het labo van MDxHealth. De ontwikkelaar van tests om kanker op te sporen kende een recordkwartaal. ©DB60191452

De Bel20 klokte 0,4 procent lager af op 3.609 punten. Telenet was wegens een ratingverlaging de grootste daler in de index. Fagron maakte een duik van 11,8 procent.

Brussel deed het iets slechter dan het Europese gemiddelde. De Euro Stoxx50-index sloot vrijwel onveranderd na de mooie winsten van maandag.

Het meest spectaculaire speelde zich buiten de Bel20 af. Fagron steeg in de loop van de voormiddag fors tot 25,27 euro. Vanaf half drie ging de maker van apothekersingrediënten de mist in, en dook de koers tot een dieptepunt van 16,90 euro. Tussen hoogste en laagste koers bedraagt het verschil een derde. Het aandeel sloot uiteindelijk af op 21 euro, een verlies van 11,8 procent.

De oorzaak was een analistenrapport dat het Nederlandse beurshuis Kempen om half drie uitstuurde, met de weinig verhullende titel 'Verkoop nu het nog kan'. 'De Fagron-aandelen zijn in anticipatie op een potentiële overname 45 procent gestegen', start het rapport. 'Aan een koers van 25 euro vinden wij dat de ratio tussen risico en beloning negatief uitdraait, aangezien wij niet geloven dat een potentiële overnemer een significante premie tegenover de huidige beurskoers zal betalen. Bovendien kan de koers aanzienlijk terugvallen als een deal uitblijft. Wij zien de recente opstoot van de koers als een exitgelegenheid in het geval indien u aandeelhouder was in de hoop op een structurele verbetering.'

'Het gebrek aan visibiliteit op korte termijn en de wankele solvabiliteit maakt Fagron te risicovol voor een strategische koper,' meent Kempen. Ook een koper uit de private equity-wereld is niet zo evident: de regelgeving is onzeker, en Fagron heeft door zijn hoge schulden en omdat er nog weinig vet uit weg te snijden is, niet zo'n grote aantrekkingskracht voor een private equity-speler. Volgens Kempen zou een overname door een private equity-groep 19 à 25 euro per aandeel kunnen opleveren.

Ratingverlaging

In de Bel20 droeg Telenet de rode lantaarn, met een verlies van 2,3 procent tot 51,56 euro. De oorzaak was een ratingverlaging door KBC Securities van 'kopen' naar 'opbouwen'. Het beurshuis behoudt wel het koersdoel van 59 euro. In de eerste plaats trekt analist Ruben Devos na de derdekwartaalcijfers de prognoses voor de operationele winst (ebitda) lichtjes op met 1,3 procent voor 2016.

Maar er zijn voldoende redenen om iets minder optimistisch te zijn, stelt Devos. Vroeger kon Telenet zijn prijzen makkelijk met 2 procent per jaar verhogen, maar dat wordt minder waarschijnlijk door de nakende concurrentie van Mobistar op de kabel, de regulator die ijvert voor lagere prijzen, en het grotere prijsbewustzijn bij de consumenten.

Ten tweede is Telenet is geen rendementsaandeel meer. Het laatste dividend of kapitaalvermindering dateert van mei 2013. De inkoop van eigen aandelen voor 50 miljoen euro is amper goed om de verwatering door de toekenning van aandelenopties te counteren. Aangezien in 2016 minstens 90 miljoen euro aan extra belastingen en hogere uitgaven zal worden gespendeerd, zit een royaal dividend niet in de pijplijn. Devos denkt wel dat Telenet voor 100 à 220 miljoen euro eigen aandelen zal inkopen, omdat Liberty Global op die manier zijn belang kan verhogen zonder zelf iets te moeten uitgeven.

Ten slotte ziet hij weinig koerskatalysatoren op korte termijn. Telenet zal het meest aandacht spenderen aan de integratie van mobilofoniegroep BASE. Bovendien zijn de investeerders nerveus over de lancering van het Mobistar-aanbod op de kabel en de concurrentie van internettelevisie (Netflix). Devos gelooft ook niet dat Liberty GLobal op korte termijn nog een bod zal lanceren, aangezien de Amerikaanse groep de handen vol heeft met andere overnames zoals die van Time Warner in de VS, CWCin het VK en nog eens 3 miljard uitgeeft aan de inkoop van aandelen.

Bpost gaf 1 procent prijs tot 22,61 euro. De Nederlandse concurrent PostNL hield een analistenconferentie, en daar maakte het postbedrijf erg teleurstellende prognoses voor 2016 bekend. Bpost komt donderdag met cijfers.

Kankertests

De ontwikkelaar van tests om kanker op te sporen MDxHealth steeg in de voormiddag tot 4,09 euro, maar moest zich bij de slotbel tevreden stellen met een winst van 2,9 procent tot 3,95 euro. Na een zwak tweede kwartaal, trok de verkoop van de prostaatkankertest ConfirmMDx sterk aan. Het bedrijf verkocht 4.500 tests, een stijging met 30 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar en 67 procent meer dan in het tweede kwartaal. De omzet groeide 17 procent tot 4,1 miljoen dollar. Over de eerste negen maanden staat 11,9 miljoen op de teller, een toename met 44 procent. De cashpositie stond eind september op een gezonde 35 miljoen dollar. Vorig kwartaal verbrandde MDxHealth 5,3 miljoen.

'Dit recordkwartaal moet de markt geruststellen over het potentieel van ConfirmMDx en dat het bedrijf zijn beloftes kan inlossen', zegt analist Jan De Kerpel van KBC Securities. 'Als MDxHealth dit groeipad kan aanhouden in het vierde kwartaal, wat doenbaar lijkt gezien de versterking van het verkoopsteam en de focus van het management, kan de verkoop nog eens 10 procent stijgen tegenover het derde kwartaal.' Hij herhaalt zijn koopadvies en koersdoel van 5,50 euro.

Ook Bank Degroof Petercam sprak zich lovend uit over MDxHealth. Al was het beurshuis wel verwonderd over de daling van de gemiddelde prijs per diagnosetest. Volgens het bedrijf is dat te wijten aan het groter verkochte volume aan 'niet-gebonden derde private partijen'. Dat zijn spelers waarmee nog geen overeenstemming werd bereikt over een terugbetaling van de tests. In het vierde kwartaal zal dat volgens MDxHealth verbeteren omdat de verkoopmix evolueert ten gunste van contractuele betalers. Degroof Petercam raadt aan de aandelen op te bouwen met een koersdoel van 4,70 euro

De cijfers zijn ook een opsteker voor Marc Coucke. Hij kocht in september 3,3 procent van de ontwikkelaar van tests om kanker op te sporen. Dat kan de pil van de daling van Fagron wat compenseren, want Coucke kocht ook ruim 5 procent van dat laatste bedrijf. Zijn instap gebeurde echter aan minder dan 20 euro, zodat hij nog steeds op winst zit.

Boma & Co

Kinepolis dikte 1,6 procent aan tot 38,24 euro. De tweede film van FC De Kampioenen was goed voor het beste openingsweekend ooit voor een Vlaamse film. Er gingen al 148.600 betalende bezoekers naar de perikelen van Balthazar Boma & Co kijken. Met een zeer sterk filmaanbod de komende maanden (James Bond, Star Wars, Hunger Games, veel Vlaamse producties...) lijkt het een sterk eindejaar te worden voor de bioscoopzalen.

Op de fixingmarkt kwam Zenitel (+0,9% op 1,07 euro) met groot nieuws. De specialist in kritische communicatie verkoopt zijn netwerk in de Caraïben aan het Curaçao Growth Fund. De prijs ligt rond 6,6 miljoen euro, wat overeenkomt met 5,1 de bedrijfscashflow van vorig jaar. De opbrengst vertegenwoordigt bijna een vijfde van de volledige beurswaarde van Zenitel, dat trouwens schuldenvrij is nadat zakenman Frank Donck er de macht greep.

Voor Zenitel is de operatie niet onlogisch. De Caraïben waren ver verwijderd van het hoofdkwartier in Oslo. Zenitel kan zich nu concentreren op de groei van Vingtor-Stentofon, de activiteiten die een kritische commununicatie verzekeren op onder meer schepen, boorplatformen, tunnels of gevangenissen

Zenitel pakte in het eerste halfjaar uit met een stijging van de nettowinst met 150 procent tot 1,5 miljoen euro, geholpen door gunstige wisselkoersen en het wegwerken van de schulden. De omzet steeg 9,2 procent naar 37,2 miljoen. Voor de tweede jaarhelft voorspelde Zenitel cijfers in lijn met die van vorig jaar. Dat zou betekenen dat de bedrijfscashflow (ebitda) op 3,4 miljoen euro zou belanden. Opgeteld met de 2,5 miljoen uit het eerste halfjaar brengt dat de ebitda op 5,9 miljoen. Het aandeel noteert bijgevolg tegen 5,8 keer de bedrijfskasstroom. Dat is goedkoop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud