Advertentie
Advertentie

Euronext: Deceuninck, de comeback kid

Van de lading kwartaalupdates die Belgische beleggers te verwerken kreeg, liet Deceuninck meest van zich spreken. Dit dankzij de stevige comeback in de VS en de prille hoop in Spanje.

De Bel20 ging net als de andere Europese indexen licht hoger. De Brusselse index tikte 0,3 procent hoger af op 2.905,88 punten. 

Materialentechnologiegroep Umicore (36,48 euro, +0,3%) gaat 100 miljoen investeren in Hoboken, in de uitbreiding van de capaciteit voor de raffinage van edelmetalen. Wat de resultaten betreft bevestigt Umicore dat de recurrente bedrijfswinst (rebit) binnen de vork van 300-330 miljoen euro zal uitkomen, maar wel aan de onderkant 'omwille van meer uitdagende metaalprijzen'. Een licht winstalarm dus.

Bernard Hanssens van Bank Degroof zal zijn model dan ook maar licht aanpassen. Belangrijker vindt hij de uitbreiding in Hoboken, die vanaf 2013 voor substantiële winstgroei kan zorgen – wat vroeger is dan verwacht. ‘Daarom zien wij deze trading update als erg positief voor de koers van het aandeel.’ De analist verhoogt zijn koersdoel van 35 tot 38 euro. Het 'houden'-advies blijft behouden.

Bij BNP Paribas Fortis vindt Sandra Vandersmissen het nog te vroeg om in te stappen in Umicore. 'We verwachten dat prijzen van edele metalen en koper zullen stabiliseren en aantrekken. Maar, door minder hedging en vertragingseffecten zal een vertaling in de cijfers op zich laten wachten. De lange termijnvooruitzichten van Umicore zijn positief, maar we vinden het nog te vroeg om in te stappen', klinkt het.

Telenet won 1,3 procent tot 39,51 euro. Het kabel- en televisiebedrijf klopte in het derde kwartaal de winstverwachting. Dat geeft de Bel20'er genoeg vertrouwen om voor het volledige boekjaar te mikken op de bovenkant van de prognosevork.

'Een voorzichtige outlook', oordeelt ING-analist Emmanuel Carlier. 'Telenet kan eind december zijn prognoses overtreffen of het overschot herinvesteren in de groei van volgend jaar.'

Zijn collega bij Bank Degroof, Bart Jooris, had de verhoging van de outlook verwacht. De analist vindt het aandeel niet goedkoop, 'al zal de koers worden ondersteund door de speculatie dat hoofdaandeelhouder Liberty Global de resterende aandelen zal opkopen'. Jooris verwacht echter dat de Amerikanen eerst achter het Nederlandse Ziggo aan zullen gaan, vooraleer ze hun cash in stelling brengen voor een buy-out van Telenet.

Petercam-analist Stefaan Genoe trekt zijn koersdoel op van 38 tot 41 euro. Zijn advies blijft bijkopen. Genoe verwacht de komende jaren voor 5,5 euro per aandeel aan dividenduitkeringen.

Deceuninck

Op de brede markt trok Deceuninck de meeste aandacht met een winst van 10,7 procent tot 1,55 euro, bij een fors handelsvolume van 947.000 stuks. Het aandeel van de pvc-profielenmaker profiteert van een hoopgevende update en van advies- en koersdoelverhogingen bij Degroof en KBC Securities. Na jaren door de woestjin, gloort er stilaan beterschap. De heropleving van de Amerikaanse huizenmarkt vertaalt zich zelfs in een omzetstijging van 15 procent. En dat groeipercentage wordt nog afgetopt door de zwakke dollar, bij constante wisselkoers schoten de verkopen 22 procent hoger.

Ook in de Europese probleemgebieden - Spanje en Nederland - spreekt de Roeselaarse bouwspecialist van een 'uitbodeming'.  

Degroof-analist Bernard Hanssens trekt zijn koersdoel op van 1,36 tot 1,40 euro en handhaaft zijn advies op ‘houden’. De verkoopvolumes in het derde kwartaal waren beter dan verwacht. En de stabilisering in Zuid- en Oost-Europa is een positief signaal.

Bij KBC Securities gaat het advies van 'bijkopen' tot 'kopen'. Het koersdoel stijgt van 1,60 tot 1,75 euro. Analist Wim Hoste verwijst eveneens naar de verbeterende volumes en ziet significant opwaarts margepotentieel mocht het herstel van de Europese bouwmarkten zich realiseren.

Barco (+2,4%, 56,69 euro) maakte wat van de 10%-uitschuiver van gisteren goed. Topman Eric Van Zele reageerde op die koersval met een pleidooi om het langetermijnplaatje van de visualisatiespecialist niet uit het oog te verliezen. 'Staar u niet blind op één kwartaal', zegt de CEO en hij bevestigt de groeiperspectieven voor zijn bedrijf.

Option schoot 8,7 procent hoger tot 0,25 euro. Beleggers gaan ervan uit dat het technologiebedrijf zijn belofte kan waarmaken dat het de komende 12 maanden zijn omzet aanzienlijk zal opdrijven. De voorbije maanden smolten de verkopen - zonder de licentieinkomsten van Huawei - als sneeuw voor de zon. Het derde kwartaal was met 2,2 miljoen euro omzet 'opnieuw een zwak kwartaal', aldus KBCS-analist Guy Sips.

Bij de verliezers vinden we Nyrstar (-2,5%, 3,14 euro). De groep verlaagt zijn prognose voor de productie van zinkconcentraten voor dit jaar met zowat 15 procent. In het derde kwartaal haalde Nyrstar slechts 65.000 ton uit de eigen mijnen, 7 procent minder dan in het tweede kwartaal.

Het teleurstellende kwartaal levert het bedrijf een lager koersdoel op bij KBC Securities: 3 euro tegen 3,50 euro tot dusver. De aanhoudende operationele problemen in de eigen mijnen komen bovenop de onzekerheden betreffende Talvivaara, zegt analist Wouter Vanderhaeghen. Zijn rating blijft 'houden'.

Plantageholding Sipef heeft een minder goed derde kwartaal achter de rug met lagere producties en lagere marktprijzen voor palmolie en rubber, zijn twee voornaamste teelten. Sipef heeft wel al bijna zijn hele jaarproductie van palmolie en rubber op voorhand verkocht tegen deftige prijzen. Dat neemt niet weg dat de jaarresultaten een pak lager zullen uitvallen dan vorig jaar.

Pascale Weber van KBC Securities trekt niettemin haar advies voor de plantageholding Sipef op van 'houden' tot 'bijkopen'. Haar koersdoel gaat van 54 tot 59 euro. Het begint er beter uit te zien voor de palmolie- en rubberprijzen. Het aandeel trekt 1,8 procent aan tot 54,77 euro.

De speculatie in groenestroom penny stocks is weeral voorbij. Gisteren schoten 4Energy Invest en Thenergo respectievelijk 40 en 20 procent hoger. De twee kennen wel vaker zo'n opstoot die geen lang leven beschoren is. Vandaag brokkelden ze respectievelijk 8 en 9 procent af.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud