Euronext: Deceuninck grossiert in koopadviezen

©BELGA

De beurs van Brussel vertoonde exact hetzelfde patroon als de overige Europese aandelenmarkten: een vlot hogere opening, waarbij de winsten in de loop van de namiddag geleidelijk werden kwijtgespeeld toen in de VS de resem bedrijfsresultaten geen duidelijk beeld gaven. De Bel20-index eindigde de dag een fractie lager, met een een verlies van 0,1 procent op 3.802 punten.

AB InBev brokkelde 0,9 procent af tot 115,75 euro. SABMiller, de grootste brouwer ter wereld na AB InBev, boekte minder inkomsten dan verwacht. Vooral Europa en China stelden teleur. Daar daalde het verkochte volume met respectievelijk 4 en 3 procent. De cijfers van SABMiller wijzen er volgens KBC Securities op dat ook de prognoses voor AB InBev in Azië misschien te hoog gegrepen zijn.

Op de brede markt werd Nyrstar druk verhandeld. In de loop van de voormiddag ging het aandeel vlot hoger, maar de zinkgroep raakte de winst volledig kwijt om 1,9 procent lager af te klokken op 2,98 euro. Nyrstar klopte operationeel de verwachtingen. De bedrijfskasstroom (ebitda) van 168 miljoen euro ligt boven de consensus van 157 miljoen. Maar de mijnen stelden alweer diep teleur. De zinksmelter liet  weten dat het meer dan 400 miljoen euro afschrijft op zijn putten in de grond. Campo Morado in Mexico, die getroffen werd door stakingen en geweld, krijgt voortaan een waarde van nul euro opgekleefd. De afwaarderingen zorgden voor een nettoverlies van een kwart miljard euro.

'Mining is like a search and destroy mission', titelde Bank Degroof. De analistenrapporten focusten vooral op die mijnbouw, ook al presteerden de smeltactiviteiten met dank aan de dollar en de sterke zinkprijs beter dan verwacht. Conclusie is dat zelfs na de afschrijving de onzekerheid rond de mijnen als een donkere wolk boven het bedrijf blijft hangen. Of met de woorden van Bank Degroof-analist Bernard Hanssens: 'De zichtbaarheid op de mijnen blijft vaag, en er zijn geen snelle oplossingen denkbaar. Dat de groep zijn kapitaal reserveert voor de herpositionering van de smelters - de prioriteit de komende 12 maanden - kan een duurzame oplossing nog verder naar achteren duwen.' Hanssens hanteert een koerdoel van 3,5 euro, een korting van 20 procent ten opzichte van de sector, 'ingegeven door de moeilijkheden met de mijnen'.

Bij KBC Securities heeft Wouter Vanderhaeghen meer aandacht voor de sterke prestatie van de metaalverwerkingsactiviteiten. Maar door de verwachte lagere metaalprijzen, verlaagt hij wel zijn koersdoel van 4,5 euro naar 4 euro.

Petercam is het meest positief met een koopaanbeveling en koersdoel van 4,75 euro voor Nyrstar. 'Ondanks de recente extreme volatiliteit, blijven de fundamenten voor zink sterk. Bovendien is de duurdere dollar is ook erg positief voor het bedrijf. De afwaarderingen betekenen niet dat er cash wegvloeit uit Nyrstar. Indien de nieuwe CEO erin slaagt een turnaround bij de mijnen te realiseren, is er heel wat opwaarts potentieel mogelijk bij deze lage waardering', besluit het beurshuis.

Deceuninck grossiert in koopadviezen

Deceuninck spurtte na de klim met 7 procent op woensdag alweer 3,9 procent hoger tot 2,15 euro. De omzet lag met bijna 861.000 stukken erg hoog. ING verhoogde na de sterke halfjaarcijfers de rating voor de maker van pvc-profielen van 'houden' naar 'kopen'. Het koersdoel stijgt van 2 naar 2,40 euro. Gisteren trokken ook al KBC Securities en Bank Degroof de koersdoelen voor Deceuninck op.

'De aandelen noteren aan 6,3 keer de EV/ebitda-ratio (de bedrijfswaarde (beurskapitalisatie + schulden) tegenover de bedrijfskasstroom). Dat is attractief omdat Deceuninck zowel profiteert van een eventueel cyclische heropleving in Europa als de structurele groei in energiezuinig leven', stelt analist Filip De Pauw.

De opmerkelijk sterke verbetering van de winstmarges in het eerste halfjaar tonen volgens De Pauw aan dat de strategie van Deceuninck op het juiste spoor zit. 'Met positieve signalen van de belangrijke westerse markten en een genormaliseerd pvc-aanbod, hebben we genoeg vertrouwen om de kasstroomverwachtingen voor 2015 en 2016 met respectievelijk 34 en 25 procent te verhogen'.

Winkelvastgoed

Ook Wereldhave Belgium legde vanochtend cijfers voor. De vastgoedgroep gespecialiseerd in shoppingcentra kon het eerste halfjaar dubbel zoveel winst boeken als in dezelfde periode van 2014, vooral een gevolg van een waardestijging van de winkelcentra. De bezettingsgraad bleef stabiel op 94,2 procent. Bank Degroof noemt de resultaten 'solide', maar stipt aan dat de prognose voor het hele jaar van Wereldhave - een winst tussen 5,60 en 5,65 euro per aandeel - lager ligt dan haar eerdere verwachting van 5,75 euro. Volgens Petercam zijn de cijfers licht teleurstellend omdat het beurshuis een verdere verbetering van de bezettingsgraad had verwacht.

Degroof hanteert een neutraal advies en koersdoel van 95 euro voor Wereldhave Belgium. Petercam geeft de rating 'opbouwen' en koersdoel van 103,70 euro. Het aandeel schreef er 0,3 procent bij tot 96,80 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud