Advertentie

Euronext: Euronav verzilvert favorietenrol

©BLOOMBERG NEWS

De Brusselse beurs ging door de escalerende Russische crisis stevig in het rood. De Bel20 verloor 1,7 procent.

De beursdag was nochtans vrij positief begonnen. Maar vooral in de namiddaghandel ging de Bel20 net als de andere Europese beurzen keihard onderuit. De Euro Stoxx50, de korf Europese steraandelen, tuimelde zelfs 2,7 procent. 

Een zeldzame stijger was Euronav, met een winst van 4,4 procent naar 10,01 euro. De olietankerreder kwam na de grote sprong voorwaarts uit de rondvraag van De Tijd als dé analistenfavoriet voor beursjaar 2015 uit de bus.

Ook het invloedrijke Amerikaanse beleggersblad Barron's is in zijn 'The Trader'-column optimistisch over olietankerrederijen. We citeren het beleggersblad: 'Beleggers en insiders zeggen dat de industrie in jaren niet meer zo gezond was. De scheepvaarttarieven stijgen en brandstofkosten - de grootste uitgavenpost - zaken. Supertankers halen nu tarieven rond 77.000 dollar per dag, tegenover 35.000 dollar een jaar geleden.'

ING handhaaft ondanks de winstwaarschuwing van vrijdag zijn 'kopen'-advies voor de autospecialist D'Ieteren. Het koersdoel gaat wel van 35 naar 34 euro. 'We denken dat dat de prognose voor 2015 voorzichtig is en dat de resultaten eindelijk kunnen herstellen, dankzij de doorgevoerde besparingen', zegt analist Emmanuel Carlier. 

Toch was D'Ieteren één van de grootste dalers in de Bel20, met een verlies van 2,8 procent naar 29,52 euro. Bank Degroof is minder enthousiast en handhaaft het 'houden'-advies. 'Het opwaarts potentieel is beperkt zolang het management niet heeft beslist wat ze met de cash van de verkoop van Avis Europe zal doen en het bedrijf geen betere resultaten kan voorleggen', oordeelt analist Bernard Hanssens. 

Na een tweede rotjaar op rij moet de autospecialist overigens beginnen vrezen voor zijn Bel20-zitje. De free float, de beurswaarde minus de aandelen die in vaste handen zitten, is gezakt naar zo'n 760 miljoen euro, waardoor D'Ieteren pas 23ste staat in de 'hitparade' van Euronext Brussel. Onmiddellijke gevolgen zijn er niet, de beurs herschikt haar invloedrijkste beursbarometer pas in maart, op basis van de koersen op 31 januari.

Maar daarbij hanteert ze de '18/22'-regel: Bel20'ers die niet langer bij de grootste 22 horen, vliegen eruit. Omgekeerd krijgen de grootste 18 een Bel20-zitje. Op basis van de huidige toestand zou D'Ieteren uit de Bel20 verdwijnen. Een potentiële vervanger is Ontex. De luierfabrikant zag zijn free float onlangs sterk toenemen, omdat de referentieaandeelhouders Goldman Sachs en TPG het gros van hun belang hebben verkocht. Het aandeel Ontex finishte onveranderd op 21,47 euro.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud