Euronext: Galapagos twee miljard waard

Galapagos op Nasdaq ©nasdaq

De Bel20 ging net als de andere Europese beurzen in het slotuur kopje onder. De index verloor 1,2 procent tot 3.709 punten.

Niemand hechtte geloof aan de tweets van Yanis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën. Die bazuinde voor de middag rond dat er over de meeste punten een akkoord is met de schuldeisers. In de loop van de namiddag liet Christinie Lagarde van het IMF verstaan dat een overeenkomst nog niet voor morgen is. Na een korte positieve opening, gingen de Europese beurzen echter in het rood. In het slotuur gingen ze helemaal onderuit. 

Zoals verwacht is RealDolmen (19,20 euro, +2,4%) er niet in geslaagd zijn winstmarge op te krikken, integendeel ze daalde van 4,9 naar 3,8 procent. De rebit of recurrente operationele winst daalde immers van 11,8 naar 8,5 miljoen, ondanks een lichte toename van de omzet van 219,5 tot 223,5 miljoen. Omdat er nog een pak herstructureringskosten moesten geboekt worden, daalt de nettowinst van 9,0 naar een schamele 0,5 miljoen euro. Die winst kwam overigens vooral uit de minder rendabele hardwaretak Infrastructure Products.

Toch gaat de IT-groep een dividend uitkeren van 0,29 euro bruto per aandeel, goed voor een totaal bedrag van 1,5 miljoen of drie keer de nettowinst. Dat verklaart mogelijk waarom het aandeel bij de opening crashte, maar na een uur op winst stond.

Guy Sips van KBC Securities noemt de resultaten van de divisie 'business solutions' en het dividend een 'aangename verrassing'. 'Het tweede halfjaar kon de zwakke start van het boekjaar niet goedmaken, maar bevatte wel een aantal positieve elementen', zo staat in zijn rapport. Voor het pas gestarte boekjaar rekent Real Dolmen op een hoger volume in 'services business' en een daling van omzet en marges in 'infrastructure products'. In 'professional services', verwachten ze betere marges. De rebitmarge voor het hele jaar zou rond 5 procent schommelen, ruim een procent meer dan vorig jaar dus.

Daarom verhoogt hij zijn koersdoel tot 24 euro, het advies blijft op 'bijkopen'. Sips is de enige Belgische analist die het aandeel nog volgt. Daarnaast is er enkel nog het beurshuis EVA Dimensions dat er aandacht aan besteedt.

WDP

Bij de logistieke vastgoedspecialist WDP (68,80 euro, +0,4%) kozen 55 procent van de aandeelhouders voor extra aandelen in plaats van cash. Daardoor worden 386.788 nieuwe aandelen gecreëerd, meldt WDP in een persbericht, wat leidt tot een kapitaalverhoging van circa 26 miljoen. 'Samen met de inbreng in natura van de site in Bornem en de verwachte gereserveerde winsten in 2015, resulteert dit op heden in een totale versterking van het eigen vermogen van ruim 90 miljoen in 2015', aldus nog het communiqué.

De IT-dienstengroep Econocom (7,84 euro, +0,3%) kwam gisteren nabeurs met het nieuws dat het via een private plaatsing voor 101 miljoen obligaties heeft verkocht aan 8 institutionele investeerders. 'Een bewijs van het vertrouwen van beleggers in de kredietwaardigheid en de groeiperspectieven van Econocom', aldus het bedrijf in een persbericht. Het geld moet dienen voor overnames en een verhoging van de slagkracht van de interne bank Econocom Digital Finance.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud