Euronext: Gemengde gevoelens over Ageas-deal

De Brusselse beurs begon met lichte winst aan de nieuwe week. Analisten worden niet wild van de deal die de verzekeraar Ageas sloot in Portugal.

De beurs van Brussel leek niet wakker te liggen van de uitslag van de 'moeder aller verkiezingen'. De 'day after' sloot de sterindex Bel20 met een winst van 0,5 procent op 3.145,61 punten. Maandag was er geen handel op Wall Street omwille van Memorial Day. En ook Londen hield de deuren gesloten, wegens Spring Bank Holiday. Dat betekent dat traditioneel ook in Brussel de handelsvolumes een stuk lager lagen.

Het belangrijkste bedrijfsnieuws bij het begin van de nieuwe beursweek kwam van Ageas (+0,7%, 30,285 euro), dat zijn positie versterkt in Portugal. De verzekeraar wordt er volledig eigenaar van de schadetak van Millennium BCP, zijn joint venture met de Portugese bank BCP. De Fortis-erfgenaam betaalt 122,5 miljoen euro.

Ageas heeft een lijvige spaarpot van zo'n 1,8 miljard, maar moet die eigenlijk niet aanspreken voor deze overname. Want zoals eerder al aangekondigd was, laat MBCP via dividenden en een kapitaalvermindering geld naar de aandeelhouders vloeien. Dat bedrag is nu vastgelegd op 290 miljoen euro. Ageas - voor 51 procent eigenaar - houdt er met andere woorden bovenop het geld voor de overname, nog wat extra cash aan over.

'De prijs die Ageas betaalt lijkt aan de hoge kant. Maar er moet geen cash geïnvesteerd worden. En er is een ambitieus businessplan en een exclusieve overeenkomst dat de joint venture MBCP de distributie de volgende 15 jaar op zich blijft nemen en Ageas toelaat om het platform ook open te stellen voor derden', analyseert Albert Ploegh. De ING-analist houdt zijn koopadvies en koersdoel van 39 euro.

Ook KBC Securities-analist Matthias De Wit spreekt in zijn rapport over gemengde gevoelens bij de transactie. 'Ageas betaalt een hoge prijs voor het volle eigenaarschap. Maar de overname lijkt een onderdeel van een breder akkoord, dat ook de versterking van de samenwerking en de optimalisatie van het kapitaal inhoudt.' De Wit hanteert eveneens een koopadvies. Zijn koersdoel bedraagt 42 euro.  

De grootste stijger in Bel20 was maandag Ackermans & van Haaren (AvH) met een winst van 2,2 procent tot 92,98 euro. Op de brede markt liet ook dochteronderneming CFE (+5,5%, 79,18 euro) een sterke stijging optekenen. Aanleiding is de aankondiging vrijdag nabeurs dat het orderboek van DEME, de baggerpoot van CFE, met 660 miljoen euro is aangedikt. Wat het totale orderboek terug op 3 miljard euro brengt, hetzelfde peil als bij de aanvang van het jaar.

KBC Securities trekt zijn advies voor de investeringsmaatschappij AvH op van 'houden' naar 'bijkopen'. Het koersdoel gaat van 92 naar 100 euro. Voor dochter CFE blijft het advies 'kopen'. Het koersdoel gaat 5 euro hoger naar 90 euro.

'De veiligstelling van de opdrachten ter waarde van 660 miljoen euro geeft ons vertrouwen dat de baggerpoort van CFE op weg is om te voldoen aan de marktverwachtingen', meent Bank Degroof-analist Hans D'haese. 'Wij zouden gebruik maken van de recente verzwakking van de koers om onze positie te vergroten.' Bank Degroof geeft dus een 'bijkopen'-advies en een koersdoel van 86 euro.

Nog op de brede markt won Sioen 6 procent naar 9,30 euro. Een maand geleden maakte de industrieeltextielspecialist bekend dat de omzet in het eerste kwartaal 5,2 procent hoger ging. Naar aanleiding van die cijfers en de sterke tweede jaarhelft in 2013 verhoogt KBC Securities nu zijn koersdoel van 9 naar 11 euro. Het beurshuis looft de capaciteiten van het bedrijf om vrije kasstroom te genereren, en noemt Sioen aan de huidige waardering een 'koopje'.

Vrijdag nabeurs maakte Retail Estates (+1,2%, 60,30 euro) zijn resultaten over het boekjaar tot 31 maart bekend. De vastgoedbevak stelt een dividend voor van 3 euro bruto, dat is 3,44 procent meer dan een jaar geleden. Voor het pas gestarte nieuwe boekjaar schuift het management een brutodividend van 3,10 euro naar voren als doelstelling. 

Beurshuis Petercam blijft bij een 'houden'-advies en een koersdoel van 53,8 euro. 'Het aandeel is geen koopje, maar ook niet schandalig duur gezien de constante en betrouwbare onderliggende groei.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud