Euronext: Godot komt aan bij RHJ

Op de Brusselse beurs bleef de Bel20 boven 3.000 punten. Grote positieve uitschieter was RHJ International, dat na jaren geduld eindelijk de Duitse BHF Bank mag overnemen.

De Bel20 sloot met een minieme winst van 0,04 procent tot 3.006 punten. Net als de andere Europese beurzen lag ook Brussel wat in de lappenmand, na een tegenvallende vinger aan de pols van de Chinese economie van de Aziatische grootbank HSBC. Dat voedt bij beleggers de vrees dat de tweede grootste economie ter wereld aan vertraging toe is.

Een uitzondering op de regel was de 'Oranje' component Delta Lloyd, met 5,7 procent winst naar 19,81 euro. De verzekeraar wist met de jaarresultaten te overtuigen. Analisten zijn vooral opgelucht over de iets beter dan verwachte solvabiliteitsratio. Die zet de actuele waarde van de beleggingen af tegenover de actuele waarde van alle toekomstige verplichtingen. Bij de publicatie van de halfjaarcijfers was er over die ratio nog onrust. Door de knip in de Franse kredietwaardigheid was die in één trek van 184 naar 171 procent gezakt. Nu kwam de ratio uit op 184 procent.

UCB ging 2,3 procent lager naar 53,75 euro. Voor beleggers was het duidelijk even schrikken nu CEO Roch Doliveux na tien jaar zijn afzwaai aankondigt, zij het pas vanaf 2015. Doliveux was immers de architect van de transformatie van UCB tot een pure biofarmaciegroep met een voor de sector relatief goedgevulde pijplijn aan beloftevolle geneesmiddelen.

Buiten de Bel20 spurte RHJ International (3,82 euro, +6,1%) stevig hoger. De holding koestert al jaren de ambitie zichzelf om te turnen tot een privaatbankier van formaat, door de cashberg aan te wenden voor de overname van de Duitse BHF-Bank. Die ambitie begon stilaan op wachten op Godot te lijken, omdat de Duitse financiële waakhond BaFin ernstige twijfels had. Tot gisteren de Duitse editie van The Wall Street Journal plots wist te melden dat de kogel door de kerk is.

Beleggers reageerden opgelucht. Toch blijft bij KBC Securities het advies op 'houden'. 'We hadden liever gehad dat RHJ de cash via aandeleninkopen of een uitzonderlijk dividend aan de aandeelhouders uitkeerde', stellen analisten Matthias De Wit en Tom Simonts.

Bij de karrenvracht resultaten voorbeurs werd Kinepolis beloond voor het stevige dividend van 3,19 euro bruto per aandeel over boekjaar 2013. De bioscoopuibater zag zijn aandeel 3,8 procent klimmen naar 123,04 euro. 'Indrukwekkende cijfers gelet op de slechter dan verwachte evolutie van de bezoekersaantallen', merkt Petercam op. 

Idem bij EVS. De specialist beeldservers kon met een stevig orderboek uitpakken en zag dat beloond met 1,6 procent winst naar 46,9 euro.

4Energy Invest dook 2 cent of 11,11 procent lager naar 16 cent. Het kwakkelende groenestroombedrijf vermijdt een faillissement. Tot daar het goede nieuws voor de aandeelhouders. Net als bij Thenergo - bij de instap van bodemonderzoeker ABO - gaat de redding onvermijdelijk samen met een forse verwatering van de bestaande aandeelhouders. Een consortium neemt 7,1 miljoen euro schulden over en zette die om in aandelen tegen 4 cent het stuk. Meteen stijgt het aantal uitstaande aandelen van 12,52 naar 189,85 miljoen stuks.

Die redders verwerven meteen 93,4 procent van de aandelen, de 'oude' aandeelhouders moeten het met de resterende 6,6 procent stellen.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud