Euronext: Greenyard en Galapagos graag gezien

Na twee verliesdagen op rij kon de Bel20 nog eens positief afsluiten: met 1,3 procent. Op de brede markt waren Greenyard Foods en Galapagos de uitschieters. 

Beleggers leken zich wat op te trekken aan cijfers over de Duitse consument, die sinds 2001 niet meer zo goed gemutst is geweest. Ook de Belgische bedrijfsleider werd in mei optimistischer.

In de Bel20 was GDF Suez (+2,5%, 18,88 euro) de grootste stijger, gevolgd door Ackermans & van Haaren (+2%, 120,35 euro). Die laatste profiteerde allicht van een koopadvies en een koersdoel van 135 euro van het Franse beurshuis Kepler Chevreux. 

Delhaize (+0,4%, 83,11 euro)  profiteerde licht van de resultaten van Ahold, de Nederlandse warenhuisketen waarmee de Belgische groep sinds kort fusiegesprekken voert. Ahold, ook in ons land actief met de keten Albert Heijn, heeft in het eerste kwartaal een bedrijfswinst geboekt die ruim onder de analistenverwachtingen bleef. De tegenvallende cijfers zullen alvast de onderhandelingspositie van de Nederlandse groep niet versterken. Tijdens de conference call weigerde CEO Dick Boer uit te wijden over de gesprekken met Delhaize.

De sterkste stijger was Greenyard Foods (+5,2%, 19,19 euro). Vorige week dinsdag kondigde topman Hein Deprez aan dat de creatie van zijn groente- en fruitreus door de fusie van Greenyard Foods met Univeg en Peatinvest rond is. Sindsdien is het aandeel bijna 10 procent gestegen. Door de creatie van wereldspeler en de belofte het aantal vrij verhandelbare aandelen te verhogen, is het bedrijf vermoedelijk op de radar bij grote investeerders verschenen.

Ook Galapagos trok - vooral in de namiddag - mooi hoger en eindigde op een winst van 3,7 procent tot 46,09 euro. Blijkt dat Galapagos  bij de recent succesvolle kapitaalronde op Wall Street het kruim van de Amerikaanse fondsbeheerders aangetrokken heeft. Dat leert een rist participatiemeldingen. Fidelity heeft bijvoorbeeld in één trek een belang van 7,12 procent verworven.

Beursnieuweling Biocartis (-2,2%, 14,03 euro), een producent van mini-labo's voor de diagnose van ziektes, slaat de handen in elkaar met Fast-Track, een bedrijf gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen en maken van opsporingskits voor infectieziekten die in real-time PCR gebruiken. PCR staat voor polymerase chain reactie. De twee biotech'ers mikken op de ontwikkeling van een 'reeks van multiplex testen op infectieziekten op basis van het Idylla-systeem van Biocartis', aldus een mededeling van het Mechelse biotechbedrijf.

Montea (-1,1%, 36 euro) opent een eigen kantoor in Nederland en de vastgoedgroep benoemt met Hylce Okkinga ook een aparte directeur voor de activiteiten bij onze noorderburen. Montea heeft de laatste twee jaar een stevige portefeuille van logistieke panden uitgebouwd in heel Nederland. Op dit ogenblik beschikt het vastgoedbedrijf over 7 sites in Nederland, die een aanvulling vormen op de 21 sites in België en de 16 sites in Frankrijk.

'Met die aanstelling bevestigt Montea zijn strategie om voort uit te breiden op de Nederlandse markt, een land waar het zijn eerste stappen zette in 2013 en dat vandaag al 22 procent van de intrinsieke waarde van de portefeuille uitmaakt', aldus Jean-Marie Caucheteux, analist van Bank Degroof. 'De zet komt niet als een verrassing en wijzigt niets aan onze prognose.' Caucheteux geeft een koersdoel van 36 euro en een 'houden'-advies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud