Euronext Brussel: beren en een Sinterklaasgeschenk

©BELGA

Euronext Brussel beleefde zijn slechtste dag sinds de Britten ervoor kozen de Europese Unie te verlaten. Bij Bpost gooien analisten stilaan zoveel handdoeken in de ring dat het aandeel op een Spaanse badplaats begint te lijken.

Een verse verkoopgolf rolde donderdag over de Europese beurzen De arrestatie van de financieel directeur van de Chinese netwerkgigant Huawei deed de onrust over de handelsoorlog tussen de VS en China weer opflakkeren. De Bel20   tuimelde 3,4 procent tot 3.324,80 punten en noteert op het laagste peil sinds de zomer van 2016.

Bovendien noteert de Bel20 na de nieuwe duik meer dan 20 procent onder zijn meest recente piek. Die dateert van 22 januari en bedroeg 4.176,88 punten. De Belgische graadmeter zit daarmee in een berenmarkt.

De hele Bel20 kleurde rood en op de brede markt kon slechts een handvol aandelen met winst afsluiten. Sectorieel hielden de vastgoedwaarden het beste stand.

Bpost   zakte 14,2 procent of 1,21 euro tot 7,32 euro, uiteraard opnieuw een diepterecord. Een koersval die integraal te wijten was aan het royale interim-dividend dat donderdag van de koers ging. 

Niet alleen het dividend zelf van Bpost is royaal, ook het voorschot op dat dividend is royaal met bruto 1,06 euro per aandeel. Bpost berekent speciaal, als zowat enige beursgenoteerde bedrijf in de wereld, de resultaten over de eerste tien maanden van het jaar, om op vraag van de grootaandeelhouder - de Belgische overheid dus - een zo groot mogelijk deel van de uitkering nog tijdens het boekjaar zelf naar de aandeelhouders te laten vloeien.

Tegelijk gooien na de jongste waarschuwing stilaan alle analisten de handdoek in de ring. Donderdagochtend haalde ook Berenberg het postbedrijf van de kooplijst; het koersdoel ging van 17 naar 10 euro.

Het beurshuis denkt niet dat de extra personeelskosten in 2019 eenmalig zullen zijn. 'We weten uit ervaring bij andere postbedrijven dat kostenbesparingen nog heel moeilijk in te voeren zijn eens die problemen opduiken. Wij denken dus dat de winstmarge van Bpost nu rond 10 procent gecementeerd zit, tegenover 20,5 procent in 2016', schrijft analist William Fitzalan Howard. 

Woensdag zette HSBC Bpost al op 'verkopen' met het somberste koersdoel van alle analisten: 6,70 euro. Het beurshuis spreekt van een 'productiviteitsbom' als gevolg van de sociale onvrede bij het bedrijf en denkt dat Bpost zijn dividend volgend jaar zal moeten halveren, in lijn met de cashflow. 

CEO Koen Van Gerven maakt zich sterk dat hij over het boekjaar 2018 een stabiel dividend van 1,31 euro zal kunnen uitkeren, inclusief het slotdividend van 25 cent, maar analisten vragen zich af hoe lang die stevige dividendpolitiek nog kan duren. Zeker nu het postbedrijf stevig in het personeel moet investeren, zal er onvoldoende cashflow én nettowinst zijn om het dividend te dragen en zal Bpost dus uit de reserves moeten putten

Na de jongste koersval is Bpost nog goed voor... 0,64 procent van de Bel20-korf. Ter vergelijking: Engie is goed voor 12,96 procent. Anders gesteld: Bpost moet met 20 procent stijgen of zakken om eenzelfde Bel20-impact te hebben als een koersbeweging van 1 procent bij de Franse nutsreus.  

Solvay   tuimelde 5,5 procent naar 91,06 euro, liefst 23,4 procent onder het peil van begin oktober. UBS-analist Geoff Haire vreest dat de nieuwe CEO Ilham Khadri in 2019 meteen stevig aan de bank zal mogen en verlaagt het koersdoel van 125 naar 100 euro. 'Onze winstprognose voor 2019 is 4 procent somberder dan de consensus, omdat de organische groei tot stilstand zal komen en de kosten oplopen', luidt het. 

Trafigura

De kredietlijn van 650 miljoen dollar van grootaandeelhouder Trafigura die Nyrstar   vorige maand aankondigde, is rond. Dat meldde de zinkspecialist donderdagochtend.

Pro memorie: de kredietlijn helpt Nyrstar onmiddellijk de liquiditeitscrisis te bezweren, maar verandert niets aan het solvabiliteitsprobleem: de hoge schuldenberg die een te groot deel van de cashflow opslorpt.

Analisten opperen al een tijd dat de enige oplossing voor dat probleem een schuldherschikking is, waarbij schuldeisers een deel van hun vorderingen in nieuwe aandelen omzetten. Daarbij zouden de huidige aandeelhouders grotendeels uitgewist worden, een vooruitzicht dat het aandeel dit jaar liefst 90 procent van zijn waarde heeft doen verliezen. 

In het persbericht over de ondertekening staat dat Trafigura tijdens de kredietlijn - die tot 2020 loopt - tot 50 procent kan instappen in eender welke financierings- of herkapitaliseringsronde van Nyrstar. Een bepaling die er ook bij de aankondiging al bij stond, maar nuttig is om te herhalen. Via zo'n financieringsronde - die onvermijdelijk is om de schuldenberg af te toppen - zal Trafigura zijn controle over de groep dus kunnen betonneren.

Nyrstar koerste 8,5 procent lager tot 0,67 euro.

Nieuwe klap

Qrf   dook na de exit van de financieel directeur 4,1 procent naar 12,95 euro, nog 5 cent onder het diepterecord van vorige maand. De specialist in winkelvastgoed noteert 48 procent onder de intekenprijs van december 2013, 25 euro. 

Qrf verkeert in moeilijk vaarwater. Het aandeel verloor sinds begin dit jaar 45 procent van zijn waarde. Beleggers twijfelen sterk of er bij de vastgoedgroep dit jaar een dividend kan uitgekeerd worden, gelet op de moeilijke situatie en het aanslepend conflict met de belangrijkste huurder, de kledingketen H&M. 

Volgens de vennootschapswetgeving mag je pas een dividend uitkeren als het eigen vermogen groter is dan het maatschappelijk kapitaal. Een verstandige bepaling, die in principe bedrijven ertoe moet aanzetten eerst het aangevreten kapitaal op grootmoeders wijze - via ingehouden winsten - op te lappen, alvorens de aandeelhouders weer te verwennen met dividenden. 

Bij Qrf was volgens het halfjaarverslag op 30 juni het eigen vermogen met 126,8 miljoen euro onder het maatschappelijk kapitaal van 131,7 miljoen euro gezakt. 

'Dit is een nieuwe klap voor Qrf', stelt KBC Securities. 'Op een ogenblik waar belangrijke beslissingen moeten genomen worden over huurinkomsten en het dividend is het altijd goed een ervaren financieel directeur in huis te hebben.'

Xior   koerste aanvankelijk meer dan 5 procent lager, maar tegen sluitingstijd was het verlies gekrompen tot 0,8 procent op 39,10 euro. Dat is amper lager dan de beurskoers op dinsdagavond (39,40 euro), voor de handel geschorst werd. 

Woensdagochtend kondigde de kotmadam van de Brusselse beurs een grote deal in Maastricht aan, met bijbehorend een stevige kapitaalronde. Niet alleen noteerde het aandeel bij de hervatting zonder het over dit boekjaar al 'verdiende' dividend, maar bovendien werden de aandelen tegen korting geplaatst aan 37,50 euro. Naarmate de handelsdag vorderde, kwam het defensieve karakter van Xior meer op de voorgrond te staan en herstelde de koers grotendeels.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud