Euronext: Krantencontract zet bpost op winst

De verdere afkoeling van de Chinese economie maakte van Nyrstar de slechtste leerling in de Brusselse beursklas. Bpost kreeg applaus voor het binnenhalen van het krantencontract.

De Brusselse beurs is de week met winst gestart. De Bel20 sloot de eerste handelsdag van de week 0,4 procent hoger af, op 3.439 punten. Nochtans was er weinig opbeurend macro-economisch nieuws. In het derde kwartaal koelde de Chinese economie immers verder af. Al was het groeicijfer van 6,9 procent wel ietsje beter dan verwacht. Maar beleggers vonden steun bij enkele mooie kwartaalrapporten van Europese kleppers als Danone en Metro.

De lagere Chinese groeicijfers waren een nieuwe klap voor grondstoffenwaarden als Nyrstar. China is immers een van de grootse grondstoffenverbruikers ter wereld. Door de verdere afkoeling dreigt de vraag naar grondstoffen nog verder weg te zakken. Met een verlies van 6,6 procent (tot 2,30 euro) was zinkverwerker Nyrstar de grootste verliezer op de brede markt.

In de Bel20 had Bekaert (-1%, 25,14 euro) het moeilijk. China is een belangrijke afzetmarkt voor de staalkoordfabrikant. Umicore, dat onder meer grondstoffen recycleert, hield aanvankelijk goed stand, maar noteerde bij de slotbel toch 0,1 procent lager, op 37,17 euro.

Opvallende stijger was bpost (+2%, 21,96 euro). Vrijdag besliste de ministerraad om het contract voor de krantenbedeling aan het postbedrijf toe te kennen. Een verrassing is dat niet omdat bpost immers de enige overgebleven kandidaat was. Wel zal het postbedrijf minder verdienen aan het contract. Hoeveel precies is niet duidelijk. Maar wellicht zou het om zo'n 30 à 35 miljoen euro minder gaan. Het huidige contract levert bpost 200 miljoen euro omzet per jaar op. Dat bedrag zou worden teruggeschroefd naar 165 à 170 miljoen euro.

Volgens Degroof Petercam is die lagere prijs niet onoverkomelijk voor bpost. 'Het bedrijf zou in staat moeten zijn om dat op te vangen door extra kostenbesparingen en efficiëntieverbeteringen', klinkt het. Degroof Petercam plakt een koersdoel van 25 euro op het aandeel. Advies: houden.

Op de brede markt speelde Ter Beke zich in de kijker. Topman Dirk Goeminne kocht vorige week aandelen bij op de beurs. Het gaat om een pakket van 7.828 stuks, goed voor een aankoopwaarde van bijna 685.000 euro, zo blijkt uit insidermeldingen bij de FSMA. Ter Beke koerste daarop in de loop van de dag tot het hoogste peil sinds september 1998. Maar uiteindelijk moest het aandeel toch 0,2 procent prijsgeven, tot 88 euro.

Galapagos bleef eveneens in goede doen. Het aandeel won opnieuw 6,2 procent, tot 45,40 euro. Vorige week bleek dat het biotechbedrijf aan een combinatietherapie voor taaislijmziekte werkt. Het kandidaat-medicijn (GLPG2665) wordt naar verwachting in de eerste helft van 2016 getest in een zogeheten Fase 1 studie.

Roularta, dat vorige week ook al het mooie weer maakte, deed daar vandaag opnieuw een schepje bovenop. Het aandeel won 4,5 procent, tot 22,45 euro. Roularta kreeg vorige week een lovend rapport van het onafhankelijke huis Emerald Financial Advisers, dat een koersdoel van 30 euro op het aandeel plakte. Sinds de uitgever van Knack en Trends verlost is van zijn Franse tak, kan de groep zich weer volop concentreren op zijn Belgische activiteiten.

Euronav speelde 3 procent kwijt, tot 13,53 euro. In een interview met De Tijd laat topman Paddy Rodgers verstaan dat de overnamehonger van het bedrijf nog niet gestild is. Ik ben enorm ambitieus. Als we tegen een redelijke prijs kunnen groeien, is er geen reden om onze vloot niet verder uit te breiden, zolang we het operationeel maar kunnen bolwerken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud