Euronext: MDxHealth schaarse uitblinker

De Bel20 kende dinsdag een licht verlies, maar op de brede markt schitterde MDxHealth.

De Bel20 sloot 0,1 procent lager op 3.071 punten. Opvallende koersbewegingen waren er niet in de sterindex. Onzekerheid over de vele brandhaarden in de wereld blijft in de hoofden van beleggers spelen en dus is het marktsentiment uiterst broos. 'De potentiële volatiliteit van de situaties in Oekraïne en Irak maakt dat een duurzame verbetering van de risico-appetijt weinig waarschijnlijk is', klinkt het bij beurshuis Barclays.

Op de brede markt schitterde de Luikse biotechnologiegroep MDxHealth, met een winst van 6 procent naar 3,65 euro. Exact Sciences heeft van de Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA de goedkeuring gekregen om de darmkankertest Cologuard op de markt te brengen. In die test is technologie van het Luikse bedrijf verwerkt, zodoende zal MDxHealth royalties opstrijken. Voor Frank De Mol van De Belegger heeft Cologuard blockbusterpotentieel, wat een omzet van meer dan 1 miljard dollar inhoudt. Hij verhoogt het advies voor MDxHealth naar 'beperkt koopwaardig', door het hoger dan gemiddeld risico van een biotechaandeel.

Bij de dalers was Sipef terug te vinden met een verlies van 2,5 procent tot 57,51 euro. Is de oogsttijd over voor Sipef? ING-analist Matthias Maenhaut gelooft alvast van wel. In een nota verlaagt hij het advies voor de palmolieproducent van kopen naar houden. Het koersdoel gaat in één trek van 75 naar 61 euro. Het aandeel verdwijnt ook uit de favorietenlijst.

Sinds maart zijn de prijzen voor palmolie met 20 procent gezakt door een recordoogst voor soja en meevallend weer na de vrees voor El Niño. Mochten de palmolieprijzen nog verder dalen, dan zit er een herziening van de prognoses voor 2014 in de kaarten, aldus de analist. Tegen de huidige marktprijzen is de prognose voor 2015 magertjes. Indien het huidig prijsniveau aanhoudt, dan rekent Maenhaut op een ebitda in 2015 van 88 miljoen euro, wat een daling met 24 procent tegenover de vorige prognose inhoudt en een vijfde lager dan in 2014.

Bank Degroof kwam terug op het nieuws van De Tijd dat hoogspanningsnetbeheerder Elia (35,47 euro, -0,7%) kandidaat is om zijn Griekse sectorgenoot ADMIE over te nemen. 66 procent van het Griekse stroomnet zal verkocht worden, de rest blijft in handen van de Griekse overheid. 'Het is geen verrassing dat Elia kijkt naar verdere expansie', zegt analist Bart Jooris. 'Er zijn nog niet genoeg financiële details bekend, maar als Elia mikt op een forse investering dan zit er een nieuwe kapitaalverhoging in de kaarten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud