Euronext: Onrust in Oekraïne komt feestje verstoren

De onrust in Oekraïne deed het sentiment op de Europese beurzen keren. Barco ging stevig lager na een forse omzetkrimp. Euronav maakte de omgekeerde beweging na de eerste winst in drie jaar.

In de loop van de handelsdag sijpelde onrustwekkend nieuws binnen over aanvaringen tussen het leger en pro-Russische milities in het oosten van Oekraïne. Voor de middag lieten de Europese beurzen zich niet uit het lood slaan, maar na berichten over oefeningen van het Russische leger aan de grens met Oekraïne keerde het sentiment volledig. Brussel sloot uiteindelijk toch 0,1 procent hoger op 3.129 punten.

De Duitse ondernemers laten zich vooralsnog niet verontrusten door het conflict tussen Rusland en zijn voormalige graanschuur. Het ondernemersvertrouwen bij onze oosterburen steeg van 110,7 in maart tot 111,2 april. Dat leert de ifo, de oudste Europese conjunctuurbarometer. Europa kan dus zijn hart ophalen dat zijn economische motor weer op volle toeren begint te draaien.

Het belangrijkste bedrijfsnieuws in ons land kwam uit West-Vlaanderen, waar Barco (-2,9%, 54,98 euro) ruim onder de verwachtingen bleef. De beeldvormingsgroep ziet in het eerst kwartaal de omzet onverwachts 12 procent dalen tot 242,4 miljoen euro. Analisten voorspelden maar een daling met 1 procent. In tegenstelling tot bij de publicatie van de - eveneens ontgoochelende - jaarcijfers rekent Barco voor geheel 2014 niet langer op groei van de omzet.

Bovendien tekende Barco met 253 miljoen aan nieuwe bestellingen 7 procent minder orders op dan een jaar eerder. Ook dat is een heel stuk onder de verwachtingen: analisten rekenden erop dat het orderboekje 275 miljoen aandikte. Barco geeft twee belangrijke oorzaken voor de tegenvallende prestaties. Twee grote projecten, goed voor meer dan 20 miljoen euro, schoven door naar april en de dure euro tast de competitiviteit aan.

'Een slecht kwartaal is niet ongewoon bij Barco, maar vraagt toch verdere opvolging. Net als de wisselkoers van de euro', merkt Bart Jooris, analist bij Bank Degroof op. 'We zullen ons koersdoel wellicht moeten bijstellen en afhankelijk van de uitkomst ook ons advies.' Vandaag bedraagt het koersdoel 64,5 euro en het advies 'bijkopen'.

Beter nieuws kwam er woensdag nabeurs uit Antwerpen, waar Euronav voor het eerst in drie jaar opnieuw met winstcijfers weet aan te knopen. In het eerste kwartaal staat een kleine nettowinst van 1,4 miljoen dollar in de boeken met dank aan de gestegen vrachttarieven. De tankerrederij was de op een na sterkste stijger op de Brusselse beurs met een winst van 4,6 procent naar 8,61 euro.

'Zoals we verwacht hadden, slaagde Euronav erin om de hogere tarieven te vertalen in kwartaalwinst. De rederij bevestigt ook dat de markt de komende tijd volatiel oogt, maar dat de fundamenten op lange termijn gezond zijn', klinkt het bij Petercam. Het beurshuis geeft een koopadvies en een koersdoel van 12,5 euro.

Bij Mobistar kwamen er weinig bemoedigende cijfers uit de bus. De omzet uit telefonie zakte vorig kwartaal met 16 procent, naar 278 miljoen euro. Mobistar spreekt niettemin van bemoedigende cijfers, omdat de 'trend gekeerd is'. Over geheel 2013 versnelde de omzetkrimp, van 7 procent in het eerste kwartaal naar een forse 21 procent in het vierde. Met minus 16 procent is het krimptempo nu dus iets minder hevig.

Door hogere afschrijvingen en hogere financiële lasten krimpt de nettowinst nog forser: met bijna drie kwart naar 9,2 miljoen euro of 15 cent per aandeel.

Toch reageerden beleggers opgelucht. Het aandeel won donderdag 3,6 procent naar 13,1 euro. Woensdag was Mobistar nog 5 procent getuimeld toen beleggers zich voor een nieuwe ontgoocheling schrap zetten. De stijging was dan ook veeleer een opluchtingsrally, al lag de lat heel erg laag gezien de sombere prognose die Mobistar in februari had uitgestuurd.

Kort voor de sluiting van de beurs kwam er ook nog een nieuw hoofdstuk in de speculatie over de toekomst van Mobistar. Volgens Le Soir zou moederbedrijf Orange een zakenbank onder de arm hebben genomen om een eventuele verkoop van het meerderheidsbelang te bestuderen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud