Euronext: oranje kleurt Bel20 rood

©Photo News

De Bel20 keek dinsdag tegen stevig verlies aan. Boosdoener was de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd.

De Bel20 sloot 1,5 procent lager, of 58 punten op 3.750,84 punten. 

De grootste boosdoener was Delta Lloyd , dat met een verlies van 20 procent naar 13,17 euro in zijn eentje de Belgische beursbarometer 27 punten aftopte. De Nederlandse verzekeraar kwam met bijzonder teleurstellende halfjaarcijfers op de proppen: netto was er een verlies van 525 miljoen euro.

KBC Securities-analist Matthias De Wit stipte aan dat het verlies bij Delta Lloyd nog duidelijk forser dan gevreesd is. En dat is niet alles. De Bel20'er stipt aan 'acties te zullen ondernemen om de kapitaalbasis te verbeteren'. En dat zou wel eens een verse kapitaalronde kunnen betekenen.

De Wit houdt zijn advies op 'afbouwen', met koersdoel van 16 euro. We citeren: 'Eén van de acties zou wel eens een nieuwe kapitaalverhoging kunnen zijn, aangezien de solvabiliteit weer onder het peil van vóór de jongste kapitaalronde gezakt is.' Een vooruitzicht dat beleggers duidelijk afschrikt.

Bpost heeft nog steeds te lijden onder de teleurstellende halfjaarcijfers en koerste nog eens 2,1 procent lager naar 22,60 euro. De analisten van het beurshuis Credit Suisse zien geen enkele reden om hun koopadvies voor bpost  te verlagen.

Ze knippen wel in hun - extreem hoog - koersdoel van 32,5 euro en brengen het terug tot 30 euro - nog altijd meer dan een kwart boven de huidige koers. 'De markt overreageerde na de bekendmaking van de kwartaalcijfers', aldus Credit Suisse. Het beurshuis geeft wel toe dat de cijfers enkele vragen deden rijzen:

  • Dit was het eerste kwartaal in negen waar bpost er niet in slaagde de marges te verhogen en dat in een jaar van volle herstructurering
  • De verkoop van reclamepost daalde sterk zonder dat het management wist waarom
  • De markt was verrast door de 20 à 30 miljoen lagere inkomsten die de directie verwacht van het nieuwe kranten- en tijdschrijftencontract

Bpost noteert nog altijd 40 procent lager dan Oësterreichische Post, het bedrijf waarmee het de meeste gelijkenissen vertoont, zo vindt CS. En het verwachte dividendrendement voor 2016 staat nog altijd op 7,1% procent bruto. 

De Belegger stipt aan het dividendrendement netto goed 4 procent is. 'Naar het jaareinde, het interimdividend van ruim 1 euro wordt op 8 december geknipt, mag koersherstel verwacht worden', merkt de beleggersbrief op. 

UCB koerste 1,1 procent lager op 71,41 euro. ING verhoogde het koersdoel van de biofarmaciegroep van 72 naar 77 euro, het advies blijft wel 'houden'. Analist Matthias Maenhaut schat de kans dat osteoporosemiddel romosozumab effectief op de markt komt, nu op 90 procent in. Hij rekent dus nu al op een succesvolle derde en laatste klinische testfase, waarvan we de resultaten ergens in de eerste helft van 2016 mogen verwachten.

'Romo' is tot nog toe het meest beloftevolle van het 'BER'-trio van UCB. De 'E' van epratuzumab is door analisten in hun waarderingsmodel afgevoerd, nu het lupusmiddel in de derde testfase onder de lat door ging. De derde is het epilepsiemiddel brivaracetam.

Buiten de Bel20 was er herstel voor Melexis , dat 6 procent klom naar 47,16 euro. De chipbakker voor de autosector was sinds de publicatie van kwartaalcijfers die voor één keer niet royaal boven de verwachtingen lagen, 15 procent van zijn beurswaarde verloren. Die koersval lokt duidelijk kopers. 

Daverend kun je de beurscarrière van van TINC  tot nog toe niet noemen. Het infrastructuurfonds debuteerde op 12 mei op 11 euro en dat is na een tussentijdse klim tot 11,40 euro ook de koers die er vandaag weer op de bordjes staat. Wie hoopt dat het aandeel een stroomstoot zal krijgen met de halfjaarcijfers, moet nog geduld oefenen. TINC geeft pas op 23 september (!) inzage in de resultaten per 30 juni. 

Bij de nanocaps op Euronext was er een kaalslag. E&Z Bebig tuimelde 4,9 procent naar 1,12 euro. Meteen een vers meerjaarsdieptepunt voor de Waals-Brabantse specialist in kankerbestrijding. E&Z verslikte zich vorig jaar voor een derde keer in de Amerikaanse markt en slaagde er tijdens het eerste halfjaar niet in weer winst te boeken, ondanks forse kostenbesparingen in de VS.

Option  is nog niet met halfjaarcijfers gekomen, maar waarschuwde begin juli wel voor tegenvallende verkopen. Sindsdien is de beurskoers van het Leuvens technologiebedrijf in vrije val en nadert ook hier het diepterecord.

 

 

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud