Advertentie
Advertentie

Euronext: Rentebokkesprongen hollen Bel20 uit

IMF-topvrouw Christine Lagarde. De markten herpakten zich wat na de oproep van het IMF aan de Federal REserve om de rente pas in 2016 te verhogen. ©AFP

Rentezorgen duwden de Bel20-index 0,8 procent lager tot 3.692,59 punten, al was het verlies in de loop van de dag nog meer uitgesproken. D’Ieteren en AvH weerstonden de trend.

De waarschuwing van ECB-voorzitter Mario Draghi woensdag dat we meer volatiliteit op de markten zullen krijgen, is maar net uitgesproken of hij krijgt al gelijk. De obligatie- en aandelenmarkten zwiepten alle kanten uit. ‘s Morgens spurtte de langetermijnrente opnieuw fors hoger. Duits 10-jarigstaatspapier benaderde bijna de grens van 1 procent, wat voor forse verkoopdruk zorgde op de beurzen en vooral de rentegevoelige aandelen onderuit haalde. In de namiddag stabilieerde de rentemarkt, waardoor ook de aandelen zich herpakten. Vooral na de oproep van het IMF aan de Federal Reserve om te wachten met een renteverhoging tot 2016 bracht soelaas.

In Brussel maakten de grote, vlot verhandelbare vastgoedaandelen hun loodzware verliezen van ‘s morgens goed. Sommige minder liquide aandelen als Home Invest (-3,8%, 85,60 euro) en Vastned Retail Belgium (-7,3%, 55,16 euro) hadden minder geluk door hun geringe verhandelbaarheid .

D’Ieteren was de positieve uitschieter met een klim van 2,7 procent tot 35,65 euro. De autodienstengroep doet eindelijk nog eens een overname, al is het niet de megatransactie waarop het bedrijf al jaren hoopt. Dochter Belron, bij ons bekend van Carglass, neemt in Nederland Autototaalglas over, een autoruitenhersteller met 54 vestigingen. Door de overname wordt Carglass dubbel zo groot in Nederland.

Ook Ackermans & van Haaren (+1,2%, 126,95 euro) wist stand te houden. De Franse bankreus Societe Generale startte de opvolging van de investeringsmaatschappij met een koopadvies en koersdoel van 140 euro. 'Tijd om aan boord te gaan op dit tweemotorige Belgische schip', luidt de titel van het rapport. Die twee motoren doen het erg goed: de baggeraar DEME (goed voor 42 procent van de waarde van Ackermans en 50 procent van de winst) en het privaatbankieren (31 procent van de waarde en 43 procent van de winst). De grootste troef van Ackermans is echter de kwaliteit van het managementteam, stelt analist Jean-Michel Belanger. Sinds de beursgang in 1984 is het aandeel vervijftigvoudigd. Daarmee doet AvH het zes keer zo goed dan de Belgian All Share Index.

Op de brede markt profiteerde Picanol van de mededeling dat het bedrijf 100 nieuwe werknemers zoekt voor zijn vestiging in Ieper. 'Het orderboek voor de tweede jaarhelft van 2015 is goed gevuld, mede ondersteund door de gunstige koers van de euro', stelt de weefgetouwenmaker. 'We houden er rekening mee dat de vraag zich ook de volgende maanden zal doorzetten.' Picanol trok 2,9 procent aan tot 48,87 euro.

Cinema-obligaties

Kinepolis heeft het al een tijd niet onder de markt en ging ‘s morgens opnieuw onderuit, om tegen het slot te herstellen met 1,9 procent tot 34,02 euro. De voorbije 2,5 maanden verloor de bioscoopgroep een vijfde van haar waarde. Woensdagavond raakte bekend dat de obligatieruil die Kinepolis voorstelde geen succes werd. Amper 21 procent van de obligatiehouders van een emissie met vervaldatum 2019 accepteerde om die te ruilen voor een vier jaar langere looptijd met iets minder rente.

Bank Degroof is niet verwonderd dat de ruil geen succes werd, onder meer omdat het om een technisch moeilijke operatie ging. De rating gaat niet verder dan ‘houden’. Voor KBC Securities is de recente terugval van de koers daarentegen een mooi tijdstip om Kinepolis-aandelen op te pikken. Kinepolis krijgt een koopadvies en koersdoel van 43 euro.

De renteklim verhinderde dat Retail Estates (-3,1%, 69,15 euro) kon profiteren van een ratingverhoging bij Bank Degroof van 'opbouwen' naar 'kopen. Het koersdoel ligt op 84 euro. Vorige maand haalde de winkelvastgoedgroep 76,2 miljoen euro op via een kapitaalverhoging met voorkeurrecht voor de bestaande aandeelhouders. Daardoor heeft Retail Estates opnieuw voldoende munitie om te groeien.

'De markt schat de financieringsstructuur van Retail Estates nog niet naar waarde', meent analist Dirk Peeters. '94,7 procent van de schulden heeft een vaste rentevoet, wat betekent dat de onderneming minder kwetsbaar is aan de renteschommelingen op korte termijn. Bovendien ziet Retail Estates zijn gemiddelde kostprijs voor de schulden van momenteel 4,35 procent de komende drie jaar met bijna 1 procentpunt dalen.

Brand

Lotus Bakeries herstelde 0,9 procent af tot 1.311 euro. De fabriek in Meise is door een brand volledig vernield. Volgens KBC Securities heeft dat echter een minieme impact aangezien ook de fabriek in Courcelles wafels produceert, en die de productie grotendeels kan opvangen. De fabriek in Meise produceerde vooral voor de Franse en Britse markt. In Frankrijk veroverde Lotus recent het marktleiderschap voor wafels. ‘De brand toont wel aan dat de strategie van Lotus om zijn productie over verschillende vestigingen te spreiden, de juist is’, stelt analist Guy Sips. Lotus zelf deelde mee dat de directie verschillende opties voor de fabriek bekijkt. Het is lang niet zeker dat de kleine vestiging heropgebouwd wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud