Advertentie

Euronext: Roularta-belegger mag weer van dividend dromen

Ondanks betere data over het Europese consumentenvertrouwen en een hoopgevende start op Wall Street, moest de Brusselse beurs maandag toch wat terrein prijsgeven.

Nadat de meeste Europese beurzen vorige week hun ‘all time high’ waren genaderd, achtten beleggers duidelijk de tijd rijp om wat winst te nemen. Van records was er in Brussel nog lang geen sprake. Maar ook hier namen beleggers liever het zeker voor het onzekere. Daardoor sloot de Bel20 de dag uiteindelijk af met een verlies van 0,4 procent op 3.609,10 punten.

Slechts twee aandelen wisten uit de rode cijfers te blijven: Belgacom (+1,4%, 31,73euro) en D’Ieteren. De autodienstengroep won 0,1 procent tot 33,50 euro, nadat Bank Degroof haar koersdoel voor het aandeel had verhoogd van 32 naar 34 euro. Niet alleen toont analist Bernard Hanssens zich positief over de jaarcijfers, volgens hem is het bedrijf ook te conservatief in zijn vooruitzichten voor dit jaar. 

Toch ziet Hanssens het aandeel op korte termijn niet zo heel sterk de hoogte ingaan. Na de verkoop van dochter Avis Europe zit D’Ieteren op een berg cash. Alleen is ruim drie jaar later nog altijd niet duidelijk wat de groep daarmee van plan is. ‘Zolang dat probleem niet van de baan is, en zolang het bedrijf niet met gezondere en meer duurzame resultaten komt, blijft het stijgingspotentieel beperkt.’

Op de brede markt eiste Roularta de aandacht op met een koersklim van 7,7 procent tot 14,97 euro. De mediagroep leed vorig jaar een monsterverlies van 142 miljoen euro omdat ze een zware waardevermindering heeft geboekt op de Franse activiteiten die deze maand werden verkocht. Als gevolg daarvan zakte het eigen vermogen van de nv Roularta  tot minder dan de helft van het maatschappelijk kapitaal.

Daardoor zijn de aandeelhouders wettelijk verplicht om op een vergadering te beslissen of het nog opportuun is de activiteiten van het bedrijf voort te zetten. Dat klinkt allemaal dramatischer dan het is, want de familie De Nolf controleert nog altijd meer dan 70 procent van de aandelen. Belangrijker is dat Roularta aangeeft dat het zijn eigen vermogen gaat versterken door de nv te laten samensmelten met andere dochtervennootschappen. Daardoor zou het mogelijk moeten worden om volgend jaar weer een dividend te kunnen uitkeren over het boekjaar 2015.

Euronav (+2%, 11,45 euro) bereikte zijn hoogste koers in bijna vier jaar. De winter mag dan wel voorbij zijn, de vrachttarieven blijven op een goed niveau, dankzij de combinatie van goedkope olie en een beperkt aanbod van tankertonnage. Een element dat de tankersector wat kan opzwepen, is Iran. Als er een akkoord uit de bus komt over het Iraanse kernenergieprogramma en de westerse sancties worden opgeheven, zal Iran zijn export zo snel mogelijk opdrijven. Dat betekent dat de vraag naar tankers zal toenemen en dat kan de vrachttarieven nog hoger stuwen. De olieprijs zou in dat geval wel extra onder druk staan. 

Andere opvallende bewegingen waren in de biotechsector te vinden. Cardio3 BioSciences (-1,3%, 44,50 euro) meldde dat het een productiefaciliteit in het Amerikaanse Rochester opent om het fase III-onderzoek naar zijn middel C-Cure te ondersteunen. Fase III is de laatste fase voor een medicijn  in productie kan gaan.  

Bone Therapeutics, het biotechbedrijf dat zich toelegt op de behandeling van complexe botbreuken, werd 4,9 procent duurder tot 22,20 euro  nu het een nieuwe testfase is gestart voor een behandeling van chronische rugpijn.

Vrijdag verhoogde het beursblad Inside Beleggen het advies voor het aandeel, waarbij het bedrijfje na de recente koersterugval werd opgenomen in de selectieportefeuille. 'Bone Therapeutics is een koploper met veelbelovende productkandidaten voor een potentieel grote, structureel groeiende doelgroep', stelt het blad. 'De klinische studies zijn niet overdreven duur en de resultaten zijn tot nu toe sterk.' De beursgang die 40 miljoen euro ves geld in de lade bracht, moet volstaan om de volgende vier jaar te overbruggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud