Advertentie

Euronext slaagt in eerste test

Dominique Cerutti, topman van beursuitbater Euronext.

Bij de eerste resultaten als zelfstandig bedrijf doet Euronext het beter dan verwacht. 'We zijn goed op weg om de beloofde besparingen versneld te realiseren', stelt topman Dominique Cerutti.

Euronext, de groep boven de beurzen van Brussel, Parijs, Amsterdam en Lissabon, zag zijn omzet in het tweede kwartaal met 5,1 procent stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar: van 119,4 miljoen euro naar 125,5 miljoen euro. De consensus onder analisten was een omzet van 122 miljoen euro.

Daar hoort wel een dikke maar bij. Vorig jaar maakte de groep nog deel uit van de trans-Atlantische beurzenoperator NYSE Euronext, eigendom van de grondstoffenbeurs ICE. Sinds juni noteert Euronext op de eigen koersenborden als zelfstandig bedrijf. Om de vergelijking met vorig jaar enigszins mogelijk te maken is enig kunst- en vliegwerk nodig.

Omdat de derivatenhandel van het Londense Liffe in handen bleef van moedergroep ICE, ging Euronext een nieuwe overeenkomst aan met LCH.Clearnet voor de afhandeling van zijn derivatenhandel. De Europese beursuitbater herberekende zijn resultaten van vorig jaar om een vergelijkingsbasis te creëren op basis van dat nieuwe contract.

Op basis van die herberekening bedroeg de omzet in het tweede kwartaal vorig jaar 130,4 miljoen euro, wat betekent dat het cijfer een daling met 3,8 procent liet optekenen. Volgens diezelfde rekenwijze nam de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) toe met 2,4 procent tot 58,1 miljoen euro.

Inkomsten

De inkomsten uit de noteringen op Euronext stegen met 22,6 procent tot 18,9 miljoen euro. In de eerste helft kozen 8 large caps en 26 kmo's voor een notering op de koersenborden van de groep. In dezelfde periode van vorig jaar vonden maar 1 grote en 11 kleinere beursoperaties plaats.

Ook de effectenhandel beleefde een goed kwartaal. De inkomsten uit die activiteit stegen met 11 procent van 35,6 miljoen euro naar 39,6 miljoen euro. De gemiddelde dagelijkse volumes stegen met 5 procent.

Alleen de derivatenhandel beleefde een slecht kwartaal. De inkomsten daalden van 12,5 miljoen euro vorig jaar naar 10,4 miljoen dit kwartaal. Die tegenvaller is te wijten aan de historisch lage volatiliteit. 'Door de recente geopolitieke spanningen rond het conflict in Oekraïne is de volatiliteit de afgelopen maanden opnieuw toegenomen', maakt Cerutti zich sterk. De CEO voorspelt daarom een betere tweede helft van het jaar.

Doelstellingen

Als belangrijkste doelstelling schoof Euronext bij de beursgang over de komende jaren een kostenbesparing van 60 miljoen euro naar voren. 'We hebben er vertrouwen in dat we ons doel kunnen bereiken en we werken aan een agressief plan om de timing te versnellen', aldus Cerutti.

De operationele kosten lagen in het tweede kwartaal 8,5 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De Franse topman denkt de kosten nog verder te kunnen drukken door de IT-diensten in Londen te herstructureren en vooral door de organisatie te vereenvoudigen.

Vorige week nam de topman van de beurs van Amsterdam, Cees Vermaas, totaal onverwacht ontslag en twee hr-directeuren van Damrak werden de deur gewezen. Daarop doken berichten op dat vooral in Amsterdam veel onvrede zou leven over de macht die Parijs naar zich toetrekt.

Cerutti counterde de kritiek op de persconferentie. 'Een verbetering van de kostenefficiëntie is nodig om onze besparingsdoelstelling te halen, maar dat betekent niet dat we ons federaal model met een evenredige inspraak tussen de vier landen loslaten'.

De CEO bevestigde voorts dat Euronext op weg is om ook de twee andere doelstellingen te realiseren. Een jaarlijkse groei van de omzet met 5 procent en de verbetering van de ebitdamarge, de bedrijfswinst voor afschrijvingen in procent van de omzet, naar 45 procent in de komende drie jaar.

Het aandeel wint in Parijs 3,4 procent naar 17,9 euro. Het aandeel noteert daarmee nog altijd 11 procent onder de introductieprijs van 20 euro.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud