Advertentie

Euronext: speculoos.com en een giant leap

Beleggers kozen op ‘Draghi Dag’ voor familiebedrijven. Zowel Kinepolis als Lotus Bakeries kregen een flinke zet. In de Bel20 gingen de dividendaandelen de hoogte in.

De Bel20 schreef er op een historische dag 0,3 procent bij tot 3.152,3 punten. ECB-voorzitter Mario Draghi kondigde een pakket maatregelen aan om de economie aan te zwengelen. Maar zowel de lagere basisrente als de negatieve depositorente was al ingecalculeerd door de markten. Met de voorwaardelijke langetermijnleningen aan de banken kwam er nog een onverhoopte bonus uit. 

Beleggers kozen vooral voor aandelen met een mooi dividend. Hoe lager de spaarrente, hoe meer spaarders geneigd zullen zijn dividendaandelen als alternatief te beschouwen. De topvier in de Bel20 bestond niet toevallig uit de hogedividendaandelen GDF Suez (+1,6%, 20,86 euro), Elia (+1,4%, 37,98 euro), Belgacom (+0,8%, 24,25 euro) en Bpost (+0,7%, 18,78 euro).

Befimmo (stabiel op 55,62 euro) profiteerde niet van wat KBC-strateeg Dirk Thiels eerder deze week omschreef als de ‘razzia op rendement’. Daar zat mogelijk een rapport van KBC Securities voor iets tussen. 'De koersstijging plafonneert', titelde het beurshuis in een rapport, waarin het het advies verlaagde van 'bijkopen' naar 'houden'. Het koersdoel blijft 56 euro, een objectief dat intussen zo goed als bereikt is.

Analist Koen Overlaet-Michiels merkt een verbetering op de Brusselse kantorenmarkt, de kernmarkt van Befimmo. De bevak verhuurt ongeveer 70 procent van zijn vastgoed aan publieke instellingen en die staan in de vastgoedbranche te boek als zowat de meeste stabiele langetermijnhuurders. 'We gaan ervan uit dat de negatieve herwaarderingen van de portefeuille dit jaar achter de rug zullen zijn. We sluiten bovendien niet uit dat Befimmo werk maakt van de expansie van de portefeuille. Het bedrijf blijft volgens ons de beste manier om te beleggen in het marktsegment maar door de recente aandelenrally is het opwaarts potentieel beperkt.'

Op de brede markt lagen familiebedrijven in trek. Lotus Bakeries (+3%, 925,55 euro) brak de grens van 900 euro en lijkt al al weg richting 1.000 euro. 
Bioscoopuitbater Kinepolis (+3,6%, 138,25 euro) schoot echter de hoofdvogel af. Nabeurs verscheen  een interview met KBC Securities-analist Guy Sips in Mr Market Magazine van Pierre Huylenbroeck.  KBC Bolero publiceerde op de middag in de nieuwsbrief  Beurs bij de Lunch  al een ‘executive summary’ onder de hoofding ‘klaar voor een giant leap in het buitenland’.

Guy Sips verklaarde over Kinepolis: ‘Mijn koersdoel van 162 euro – of na de splitsing 32,4 euro – houdt rekening met de feilloze verdere uitvoering van alle efficiëntieverbeteringen. Maar de volgende giant leap zal via de expansie moeten komen.’ Sips mikt op uitbreiding in de buurlanden. ‘Noord-Frankrijk is een optie voor een verdere expansie. Nederland ook. De multiplexcultuur zit daar nog in de kinderschoenen …  Ik verwacht dat het voor binnenkort zal zijn, afhankelijk van de vaak aanslepende goedkeuringsprocedures.’ Financiering zal volgens Sips geen probleem zijn. CEO Eddy Duquenne haalt een vrije kasstroom van 40 miljoen per jaar en kan vlotjes voor 50 à 150 miljoen obligaties uitgeven.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud