Euronext: Tack krijgt warm welkom bij Tessenderlo

Tessenderlo was de grootste stijger op de Brusselse beurs. Beleggers zijn duidelijk blij dat referentieaandeelhouder Luc Tack de plaats van CEO Frank Coenen inneemt.

Na de milde tempering van de stimulus in de VS gingen de Europese beurzen 1,7 procent hoger. De Brusselse Bel20-index won 1,6 procent tot 2.839 punten. Staaltechnologiegroep Bekaert was de enige dissonant, met een verlies van 2,3 procent. Het aandeel verloor sinds een teleurstellende derdekwartaalupdate midden november al 15 procent.

Bankier en verzekeraar KBC t de kar met een winst van 2,8 procent tot 40,09 euro.

GDF Suez klom 0,9 procent naar 16,86 euro. De Belgisch-Franse nutsgroep kwam woensdag op de kooplijst van JPMorgan. Net als Bank of America is ook dit Londense beurshuis er van overtuigd dat CEO Gérard Mestrallet voor een efficiënter kapitaalbeleid zal opteren. En een 'efficiënter kapitaalbeleid' betekent vooral in het dividend knippen. Volgens analiste Nathalie Casali gaat de markt er sowieso van uit dat het huidige dividend niet houdbaar is, aangezien het dividendrendement van meer dan 9 procent onrealistisch hoog is. Zij denkt dat het dividend volgend jaar met ruim een derde zal zakken, van 1,50 euro naar 92 cent bruto.

Bank of America Merrill Lynch bevestigt zijn koopadvies en koersdoel van 125 euro voor Solvay (+0,4%, 109,35 euro). Het Londense beurshuis doet dat nadat de chemiegroep zijn 70,6%-belang in Solvay Indupa aan Braskem heeft verkocht, hoewel de cashopbrengst maar 18 miljoen euro zal zijn versus de door het beurshuis verwachte 88 miljoen euro - wat 0,8 euro per aandeel verschil oplevert. De desinvestering leidt tot een niet-cash verlies van zowat 120 miljoen euro. Het goede nieuws, stellen de analisten, is dat de verkoop opnieuw een stap is in de transformatie van Solvay tot een minder cyclisch bedrijf met hogere marges.

Dat de nieuwe topman van Belgacom maar zowat een vierde van voorganger Didier Bellens zal verdienen - 650.000 euro in plaats van 2,4 miljoen euro - lijkt beleggers niet te deren. Het telecomaandeel won 2,8 procent tot 21,07 euro.

Ook elders lagen beleggers niet wakker van een 'koppengesneld' bedrijf. Op de brede markt leidde Tessenderlo immers de debatten. Het aandeel steeg 6,8 procent tot 18,27 euro - goed voor de grootste winst op de Brusselse beurs. Beleggers reageren overduidelijk positief op het vertrek van CEO Frank Coenen. En tonen vertrouwen in zijn opvolger Luc Tack, de topman van Picanol die enkele weken geleden met een belang van 27,6 procent de referentieaandeelhouder van Tessenderlo werd.

Wim Hoste, analist bij KBC Securities, stelt zich de vraag welke veranderingen het nieuwe management met zich mee zal brengen. Gaat de geplande verkoop van de pvc-buizen nog door of wachten Tack & co totdat de bouwsector weer aantrekt.

ING-analist Filip De Pauw meent dat de pvc-buizen (voorlopig) niet zullen worden verkocht, 'wat er op wijst dat er in het bestuur onenigheid was over de strategie'. 'Coenen heeft de goede keuzen gemaakt om de cyclische afdelingen te verkopen, al vielen de transformatiekosten wel hoger uit dan verwacht', voegt De Pauw toe.

En over Luc Tack: 'Hij heeft bij Picanol (+1,5%, 24,35 euro) voor een turnaround gezorgd. Sommige beleggers zullen verwachten dat hij dat parcours herhaalt bij Tessenderlo. Of ze speculeren er op dat Tack op de hele groep zal bieden.'

Kinepolis won 3,3 procent tot 114,98 euro. KBC Securities verhoogde zijn koersdoel van 115 tot 125 euro. Analist Guy Sips heeft zijn model een update gegeven nadat de cinemagroep bijna 274.000 aandelen heeft vernietigd - dat brengt het aantal uitstaande aandelen op iets meer dan 5,5 miljoen. Hij vindt het positief dat de 'beursgenoteerde flappentapper' haar balans op die manier verder optimaliseert. Kinepolis heeft nog bijna 300.000 eigen aandelen in handen, waarvan het gros dient voor de aandelenoptieplan van het personeel. Sips' advies blijft 'opbouwen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud