Euronext: telekommer kwelt Bel20

Proximus - toen nog Belgacom - noteert nu ruim onder de intekenprijs van 24,50 euro. ©BELGA

Terwijl Amsterdam in de ban is van de koopgolf bij Adyen, ontketende in Brussel een minister een verkoopgolf.

De Bel20 sloot een fractie lager op 3.813 punten. Dat er in tegenstelling tot de meeste andere Europese beursbarometers geen winst was, ligt aan de kwakkelende telecomsector.

In de Brusselse graadmeter tuimelt Proximus 4 procent naar 21,57 euro en gaat Telenet nog eens 2,1 procent lager naar 41,28 euro. Buiten de Bel20 maakte Orange Belgium  de tiercé compleet met een koersval van 3,4 procent naar 16,40 euro. 

Het bericht dat telecomminister Alexander De Croo een vierde mobiele speler wil aantrekken tijdens de spectrumveiling begin volgend jaar mist dus zijn effect niet.

'We verwachten niet veel interesse van Europese spelers gezien de richting de markt uitgaat en de kleine omvang van België', reageert ING-analist David Vagman. Maar het is duidelijk dat niet alle investeerders, meer bepaald zij die verder af zitten van ons land en de voorgeschiedenis, hetzelfde denken.

Ze moeten nochtans weten dat het lang niet de eerste keer is dat met een vierde speler wordt geschermd. Zo versoepelde telecomwaakhond BIPT vijf jaar geleden al de spelregels om een nieuwe concurrent voor Proximus, Base (nu in handen van Telenet) en Orange aan te trekken. Tevergeefs.

Dat de interesse klein is mag niet verbazen. België is een klein land waar de mobiele inkomsten vandaag al over drie spelers worden verdeeld. Om klanten af te snoepen moet een vierde speler goedkopere tarieven aanbieden. En dat terwijl de opstartinvesteringen niet min zijn: volgens ING 700 miljoen euro voor een 5G-licentie en daarbovenop miljarden voor de uitbouw van een gloednieuw netwerk (en glasvezel tot de mast). Dergelijke bedragen neertellen lijkt utopie als het bedrijf in kwestie geen duidelijk zicht heeft over ruime opbrengsten/cash flows om die investeringen binnen een min of meer redelijk termijn terug te verdienen.

Met een uitbreiding van het aantal spelers zou ons land ingaan tegen de internationale trend van afbouw van het aantal spelers. En wel omdat vier operatoren met elk een eigen netwerk niet rendabel zijn. Dat is het geval in Nederland waar Tele2 en T-Mobile de krachten bundelen. In de VS smelt T-Mobile samen met Sprint. En in Frankrijk lonkt kabelbedrijf Altice naar een fusie voor zijn mobiele dochter SFR, bijvoorbeeld met Bouygues Telecom.

Het wordt eentonig maar Umicore  liet nog maar eens vers record optekenen met een spurtje van 2,6 procent naar 51,16 euro. De materialengroep grossiert in koopadviezen sinds de geslaagde beleggersdagen vorige week in het Zuid-Koreaans Seoul. 

GBL ging 0,5 procent naar 92,90 euro. De holding   heeft vlotjes voor 500 miljoen euro obligaties geplaatst bij institutionele investeerders. Dat gebeurde tegen een bodemrente van 1,875 procent op zeven jaar.

De interesse was groot, de uitgifte werd 2,5 keer overingeschreven.

De holding spekt op die manier nog snel haar oorlogskas op een goedkope manier vóór de Europese Centrale Bank donderdag een vervaldatum op haar nulrentebeleid plakt, zoals hoofdeconoom Peter Praet vorige week aangaf. Het verse geld kan de speculatie nog wat meer aanwakkeren dat GBL op een verse deal aast. Op korte termijn is de al vrij stevige oorlogskas nu met meer dan 1 miljard gespijsd, aangezien de holding vorige maand verrassend snel de participatie in het Britse Burberry verzilverde

De Rotterdamse miljardair Aat Van Herk heeft zijn belang in Galapagos , de biotechparel van de Lage Landen, uitgebreid tot boven 10 procent. Daarbij kon hij ongetwijfeld een flink deel van zijn stevige winst op Ablynx recycleren

Van Herk schaart zich met de instap achter Galapagos-CEO Onno Van de Stolpe die liefst niet zou overgenomen worden door partner Gilead en zo veel mogelijk eigen geneesmiddelen wil ontwikkelen. Met 10 procent kan de Rotterdammer nu sowieso vermijden dat Gilead of een andere farmareus ooit de minderheidsaandeelhouders zou kunnen 'uitroken'. 

'Het management heeft aangegeven dat ze een sterke aandeelhouder willen voor als het een keer mis gaat', klinkt het in de entourage van Van Herk. Wij ondersteunen het management met hun langetermijnplannen'.

Galapagos vlagde 0,8 procent hoger af op 86,62 euro. 

Ascencio  liet 1,2 procent liggen tot 51,60 euro. De Waalse specialist in winkelvastgoed kwam eerder deze week met op zijn zachtst gezegd niet zo inspirerende halfjaarcijfers en deelde dit jaar stevig in de hele retailmalaise, maar krijgt een opsteker van Kepler Cheuvreux. Het beurshuis start de opvolging van Ascencio met een 'kopen'-advies en een koersdoel van 59 euro. 'De huidige koers is een goede instapgelegenheid', klinkt het. 'De gezonde balans, met een schuldgraad van 42 procent, geeft de nieuwe, ervaren CEO ruimte om een grote deal te sluiten en zo een hefboom te zetten'. 

Pro memorie: sinds oktober is Vincent Querton CEO van Ascencio. En die heeft er 20 jaar ervaring bij Fortis Real Estates en Jones Lang Lasalle opzitten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content