Euronext: Telenet op kop na Zwitsers koopadvies

Euronext Brussel boekte voor de tweede dag op rij herstel. Telenet trok de kop, met dank aan een koopadvies van UBS.

De Bel20 sloot met 1 procent winst op 3.102,96 punten.

De Mechelse kabel- en telecomgroep Telenet won 3,4 procent tot 41,31 euro. Beurshuis UBS gelooft dat de Belgische telecommarkt met enige vertraging de Franse achternagaat, met stabiliserende operationele resultaten én toenemende fusie- en overnamekoorts. Al zien ze de consolidatie eerder op middellange als op korte termijn.

Favoriet in de branche is Telenet, dat met een koersdoel van 46 euro op de kooplijst van UBS komt. UBS noemt het groeiverhaal van Telenet aantrekkelijk en sluit niet uit dat de Amerikaanse grootaandeelhouder Liberty ooit met een nieuw bod komt. Intussen verlekkert Telenet zijn aandeelhouders met aantrekkelijke uitkeringen. UBS start meteen ook de opvolging van Mobistar (+0,9%) met een neutral-advies en een koersdoel van 15 euro. En het beurshuis raadt beleggers tevens aan te wachten op een koersdaling bij Belgacom (+1,1%) om in het semi-overheidsbedrijf te stappen. 

Op de brede markt waren de biotechnologiegroepen Tigenix (+4,3%), Argen-X (+2,8%) en MDxHealth (+1,9%) bij de grootste stijgers. Sectorgenoot Ablynx (+1,6%) meldde in een persbericht dat het een subsidie van 2,1 miljoen euro gekregen heeft van het IWT. Het Gentse biotechbedrijf zal de centen gebruiken voor onderzoek naar medicijnen voor de behandeling van oogaandoeningen. Hoewel voor verlieslatende biotechbedrijven elke euro extra financiering mooi is meegenomen, maakt een subsidie van enkele miljoenen niet het verschil voor beleggers.

MDxHealth zette zijn opmars verder. Dinsdag steeg het aandeel al 6 procent na het nieuws dat de Food & Drug Administration het licht definitief op groen had gezet voor de lancering van Cologuard. Dat is een test van het Amerikaanse Exact Sciences om darmkanker op te sporen in stoelgang. Die test is onder andere gebouwd op basis van technologie van MDxHealth, waardoor het Luikse bedrijf kan rekenen op royalties en mijlpaalbetalingen.

Exact Sciences denkt binnen vijf jaar 1 miljard dollar omzet te boeken met de test. Hoeveel royalties MDxHealth zal ontvangen is nooit meegedeeld. Petercam gaat er evenwel van uit dat dat ongeveer 4 procent zal zijn. Hij plakt een waarde van net geen 2 euro per aandeel op het product.

Hoewel voor kenners de goedkeuring door de FDA hoegenaamd geen verrassing is, zet het nieuws het aandeel wel opnieuw in de schijnwerpers. Eerder dit jaar, na de melding van de sterke studieresultaten voor Cologuard en het positief advies van een expertenpanel, hadden beleggers al de weg naar MDxHealth gevonden. Het aandeel schoot toen in korte tijd van 3 tot net geen 5 euro. Intussen noteert het aandeel opnieuw een kwart onder die piek.

De twee beurshuizen die het aandeel opvolgen -  Kempen en Petercam - hebben een koersdoel van respectievelijk 4,50 en 4,90 euro. 'Kopen', luidt het advies van beiden.

ING trok het koersdoel voor Arseus (-1,2% tot 41,35 euro) op van 47 tot 51 euro. Arseus heeft beslist zijn IT-activiteiten Corilus te verkopen. Na de verkoop zal Arseus zich in principe 100 procent kunnen toeleggen op de verdere uitbouw van Fagron. 'De herallocatie van opbrengsten uit de verkoop van Corilus zal aanzienlijke waarde creëren voor aandeelhouders', aldus de analisten van ING. ING meent dat Arseus met de verkoop zowat 150 miljoen euro kan opstrijken. 'Arseus noteert momenteel met een EV/ebitda-multiple van 9. Dat zou naar 12 kunnen gaan', verklaart ING de koersdoelverhoging.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud