Euronext: UCB in tweede lezing 1,2 miljard meer waard

UCB was hét aandeel van de dag. Het aandeel ging initieel onderuit na een op het eerste gezicht sombere winstprognose, maar in tweede lezing en met extra uitleg bij een sibillijnse mededeling was UCB luttele uren later 1,2 miljard méér waard.

De Bel20 sloot 0,5 procent hoger op 3.055 punten. Dat de beursbarometer na een lagere start met winst finishte, was grotendeels op het conto van UCB te schrijven. De biofarmaciegroep dook kort na opening dik 3 procent lager, maar finishte met 5,9 procent winst op 56,10 euro. Tussen de ochtendlijke bodem (50,11 euro) en de piek enkele uren later (56,77 euro) was er 6,66 euro per aandeel of een slordige 1,2 miljard euro verschil in waardering

Nochtans oogde de prognose voor 2014 op het eerste gezicht erg teleurstellend. Voor 2014 mikt UCB op een bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) van 740 tot 770 miljoen, een stuk minder dan de bijna 800 miljoen euro waar analisten op rekenden.

Dat lijkt echter vooral het gevolg van de verwarring die de biofarmaciegroep zelf zaaide. In het persbericht zegt UCB nogal summier dat de prognoses 'rekening houden met IFRS 10'. Op pagina 63 van het jaarverslag staat er een beetje duiding bij die sibillijnse mededeling. Blijkt dat volgens een nieuwe boekhoudnorm UCB voortaan twee onderzoekslaboratoria in de resultaten mee moet consolideren. En zo'n labo's hebben nu eenmaal het kenmerk dat ze operationeel bijna per definitie verlieslatend zijn.

Berenberg Bank-analist Alistair Campbell stipt aan dat UCB door die consolidatie 36 miljoen euro extra kosten in de rekeningen moet opnemen. Met die kosten er bij ligt de prognose in lijn met de consensus. Dat geldt ook voor de verrassend teleurstellende prognose voor een winst per aandeel van 1,90 à 2,05 euro, waarmee UCB nauwelijks winstgroei zou boeken tegenover de 1,93 euro per aandeel in 2013.

Campbell: 'De extra uitstaande aandelen door de converteerbare obligatie hebben een impact van 14 cent, IFRS10 en een hoger dan verwacht belastingstarief wegen elk voor ongeveer 5 cent per aandeel. Zonder die factoren kunnen we de prognose eindelijk beter dan verwacht noemen.'

De Bel20-klim was ook aan zwaargewicht AB InBev te danken. 's Werelds grootste brouwer legde traditiegetrouw stevige resultaten voor en koerste 2,8 procent hoger naar 76,34 euro.

Solvay herstelde net als UCB van een negatieve start, zij het minder spectaculair. Het aandeel verstevigde bij slot 0,1 procent tot 112,60 euro. Bank Degroof en JPMorgan omschrijven de outlook voor 2014 van de chemiegroep als 'wel erg voorzichtig'. 

'Met de voorzichtige outlook en lagere prijzen én volumes in het vierde kwartaal lijkt het ons waarschijnlijk dat de consensus, die nu nog voor 2014 op een 14 procent hogere rebitda mikt, de komende dagen zal zakken', stelt JPMorgan-analist Ben Scarlett. Hij handhaaft bijgevolg zijn verkoopadvies.

Bovendien schrokken analisten mogelijk wat op van berichten als zou CEO Jean-Pierre Clamadieu naar de Franse nutsreus EDF verkassen, al ontkent de Fransman dat zelf met klem. 

Tack

Buiten de Bel20 vielen de twee bedrijven van Luc Tack op, maar dan als elkaars tegenvoeter. Bij weefgetouwenfabrikant Picanol koppelde de ondernemer recordresultaten - een winst van 73 miljoen euro - aan een sombere outlook voor 2014. Dat liet zich voelen bij een beurskoers die de jongste maanden fors doorgestegen was: Picanol zakte 7,8 procent naar 27,30 euro.

'Net als Picanol verwachtten we een vertraging van de globale weefgetouwenmarkt, maar de prognose is toch nog somberder dan verwacht: de eerste helft zal meer in lijn liggen met de erg zwakke eerste helft van 2012 dan met de erg sterke eerste helft van 2013', stelt KBC Securities-analist Guy Sips. 'We verlagen ons advies van kopen naar bijkopen, maar handhaven het koersdoel wel op 31 euro'. Ter info: over de eerste jaarhelft van 2012 lag de bedrijfswinst op 34,5 miljoen, in 2013 was dat 60 miljoen.

Een heel ander verhaal bij Tessenderlo, de chemiegroep waar Tack vorig jaar door de volledige berg cash te spenderen de macht greep. Tessenderlo beleefde in 2013 een tweede rampjaar op rij - het verlies van 65 miljoen was bijna het spiegelbeeld van de winst van Picanol. Maar voor 2014 ogen de vooruitzichten beter.

'Ook al waren de vierdekwartaalcijfers vrij zwak, de vooruitzichten voor een stabiele rebitda in 2014 zijn minder erg dan gevreesd. De zwakke prestatie van de afdelingen Inorganics en gelatines zou moeten gecompenseerd worden door een verbetering bij Kerley en kostenbesparingen', stelt Rabo Securities-analist Frank Claassen. Het aandeel ging 5,4 procent hoger naar 20,75 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud