Euronext: verkoopadvies bezorgt Arseus magistrale oplawaai

In de aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank hield de Brusselse beurs het opvallend rustig. Alleen Arseus ging zwaar onderuit, nadat beurshuis Kempen & Co een verkoopadvies gaf.

De Bel20 sloot de handelsdag 0,2 procent hoger op 3.117,58 punten. De markt keek vooral uit naar de mededeling van de Federal Reserve nabeurs. Iedereen gaat er van uit dat de centrale bank het einde van haar stimulusprogramma zal aankondigen. De grote vraag is of de Fed ook in zijn kaarten laten kijken over wanneer een eerste renteverhoging sinds 2008 gepland is. Tot nu klinkt het telkens dat daar 'nog een geruime tijd' op gewacht moet worden, maar mogelijk veranderen de centrale bankiers van toon.

In de Bel20 verhoogt KBC Securities zijn koersdoel voor Belgacom (+0,1%,  30,38 euro) van 26 naar 27,5 euro. De hogere richtprijs is het gevolg van de sterke kwartaalresultaten en een verhoging van de prognose van de bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen (ebitda) voor 2015 en 2016 met respectievelijk 2,9 en 4,7 procent. Het beurshuis wijzigt zijn 'houden'-advies echter niet, omdat het een premie van 23 procent ten opzichte van Europese sectorgenoten niet gegrond vindt. Belgacom steeg dinsdag voor het eerst in zes jaar opnieuw boven 30 euro. 

Maar het nieuws van de dag was het forse verlies van Arseus (-12,2%, 35,31 euro) na een verkoopadvies van het beurshuis Kempen en een verlaging van het koersdoel van 40 naar 31,5 euro. Die prijs, een neerwaarts risico van 20 procent, is volgens het beurshuis nog gebaseerd op een optimistisch scenario. In het meest negatieve scenario ziet Kempen een neerwaarts risico van 40 procent tot 25 euro.

'Na de desinvestering van de Healthcare-acitiviteiten en de nakende verkoop van de IT-divisie Corelius, positioneert Arseus zich als een zuivere speler in farmaceutische grondstoffen voor magistrale bereidingen. Wij geloven dat de huidige koers gebaseerd is op een extrapolatie van de groei met 10 procent of meer van de voorbije jaren. Maar de wijziging in de terugbetalingspolitiek in de VS zal wellicht een negatieve impact hebben op de prijzen en volumes van farmaceutische grondstoffen', stelt het rapport.

'In de VS zijn magistrale bereidingen fors duurder geworden, waardoor ze veel meer kosten dan de door de toezichthouder goedgekeurde alternatieven. Daarom schroeven meerdere grote verzekeraars de terugbetaling voor magistrale bereidingen terug', klinkt het. 'Dat zou de markt met 1 miljard dollar kunnen doen verminderen.'

Het beurshuis verwacht dat de organische groei zal terugvallen tot 7 à 8 procent. 'We erkennen dat er weinig risico's zijn voor de cijfers voor dit jaar, maar we geloven dat de impact zichtbaar zal zijn vanaf 2015 en 2016.' Het negatieve scenario, dat een koersdoel van 25 euro impliceert, houdt in dat de zaken in de VS volledig fout lopen. 'Maar momenteel gaan we daar nog niet vanuit', aldus het rapport.

Nog op de continumarkt ging Mobistar (+1,8%, 17,1 euro) voor het eerst sinds de lente van 2013 boven 17 euro. Société Générale heeft vandaag zijn verkoopadvies ingeslikt. Het advies luidt 'houden', het koersdoel 17,5 euro. Sinds begin dit jaar ging het aandeel Mobistar een kwart hoger. Vorige week publiceerde CEO Jean-Marc Harion beter dan verwachte resultaten. Daarbovenop is er uiteraard de niet aflatende overnamespeculatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud