Advertentie

Euronext: viva Thrombo

©DB60126095

De beurzen hadden het knap lastig, ook de Bel20. Absolute koploper was lange tijd de monoholding Iep Invest, maar die werd in de vroege namiddag voorbijgestoken door Global Graphics. Ook biotechbedrijf Thrombogenics presteerde sterk.

De Bel20 opende licht negatief, herstelde zich dan een beetje, maar ging dan net als alle andere Europese beurzen - met uitzondering van Stockholm en Londen - in het rood. De index sloot 0,4 procent lager op 3.887 punten. De monoholding Iep Invest (5,05 euro, +4,1%) - enige actief vastgoedgroep Accentis - was lange tijd de uitblinker met een winst van ruim acht procent. Dat kwam door een gunstige uitspraak in beroep waardoor Guido Dumarey en Creacorp hun pand op 420.000 aandelen Iep Invest moeten herstellen.

Maar vooral softwarebedrijf Global Graphcis en biotechbedrijf Thrombogenics hadden hun dagje.

Thrombogencis (6,31 euro, +7,8%) heeft een nieuwe partner gevonden voor de verdere ontwikkeling van zijn kankermiddel. Bijna drie jaar geleden haakte het Zwitserse Roche af, maar daar was CEO Patrik De Haes toen niet echt rouwig om. Maar het biotechbedrijf heeft zelf tot nog toe de handen vol gehad met de lancering van zijn topgeneesmiddel Jetrea, al konden de hoge verwachtingen in dat oogmedicijn tot nog toe verre van ingelost worden.

Dat er nu een joint-venture is opgericht met het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) voor TB-403, zoals het kankermiddel heet, is dus geen slechte zaak. Thrombogenics heeft de meerderheid in NV Oncurious, het VIB heeft de minderheid. Het gaat bij Oncurious vooral om de behandeling van medulloblastoom, een zeldzame levensbedreigende hersentumor die vooral bij kinderen opduikt.

Het nieuwe bedrijf zal overigens niet alleen instaan voor de ontwikkeling van het kankermiddel, maar daarvoor kunnen rekenen op een ervaren partner: de Zweedse kankerbehandelingsspecialist BioInvent International. Met de oprichting van Oncurious zet ThromboGenics nu definitief de stap naar een afsplitsing van de kankerbehandeling. Het bedrijf was dat van plan nadat Roche in 2012 de samenwerking voor TB-403 stopzette.

Na de middag pakte Global Graphics (2,39 euro, +8,1%) uit met een trading update en die viel erg in de smaak bij de belegger. De omzet over het voorbije kwartaal is meer dan verdubbeld tot 5,19 miljoen, de winst ging van 0,12 naar 2,62 miljoen euro. Bovendien verviervoudigde de cash tot 3,51 miljoen en is de groep nog altijd vrij van schulden. Einde maart vorig jaar gaf Global zijn Harlequin-technologie in licentie aan een printbedrijf, die inkomsten ontbraken nog in het eerste kwartaal van 2014.

De Belgische wereldmarktleider in het anodiseren van aluminium Coil (8,03 euro, +16,7%) zette het voorbije jaar sterke resultaten neer dankzij een stevige vraag in Europa en Azië. Het bedrijf gaat 2,2 miljoen euro investeren in zijn vestiging in Landen en hoopt einde dit jaar zijn zesde productielijn te openen in Duitsland. Netto ging het resultaat van een verlies van 2,3 miljoen naar een winst van 3,1 miljoen euro.

Daar blijft het niet bij, Coil blaakt van optimisme voor het lopende jaar. Sinds begin dit jaar zijn de prijzen om een beschermend laagje op aluminium te leggen met een kwart gestegen. En er wordt dus ook geïnvesteerd: een verbetering van één van de vier lijnen in Landen en de bouw van een tweede lijn in het Duitse Bernburg. Coil noteert op Euronext Parijs, het aandeel ging even een kwart hoger.

De grote jongens van de Bel20 dan. Vincent Gilles van Credit Suisse geeft GDF Suez (19,14 euro, -0,5%) een 'neutraal' advies mee en een koersdoel van 19,25 euro. Hij verlaagt de verwachte ebitda voor dit jaar tot 11,6 miljard euro en dat ligt onderaan de vork van het bedrijf zelf, met name 11,7 tot 12,3 miljard. De recurrente winst zou uitkomen op 3,1 miljard en dat ligt wel binnen de prognose van 3 à 3,3 miljard van het bedrijf. Bij zijn analyse gaat Gilles er van uit dat Doel 3 en Tihange 2 vanaf juli geleidelijk weer opstarten.

En bierbrouwer AB InBev (117,5 euro, -0,8%) tankt nog maar eens goedkoop geld. Het zwaargewicht van de Brusselse beurs wil 3 miljard euro ophalen via een obligatie-uitgifte. Wat de groep precies gaat doen met dat geld, laat ze in het midden. Intussen heeft de biergroep op minder dan een maand al voor 194 miljoen eigen aandelen ingekocht, dat is bijna een vijfde van het eerder dit jaar aangekondigde inkoopprogramma.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud