Euronext: Vive Leroy!

De Bel20 ontsnapte niet aan de Europese verkoopgolf. De schaarse uitschieter was er wel één van formaat: Belgacom spurtte bijna 5 procent hoger.


De Bel20 sloot in het spoor van de andere Europese beursindexen 1,2 procent lager naar 3.060,49 punten. In de namiddag kwamen er toch wat schuchtere kooporders op gang: de Amerikaanse arbeidsmarkt presteerde in juli iets minder stevig dan verwacht. En dus redeneren beleggers dat de Federal Reserve iets minder staat te popelen om een eerste renteverhoging door te voeren.

Het Bel20-verlies zou nog een stuk groter geweest zijn, mocht Belgacom dankzij een sterke eerste halfjaarrapport van de nieuwe CEO Dominique Leroy niet deels de meubels gered hebben. De telecomoperator koerste na sterker dan verhoopte resultaten 4,8 procent hoger naar 25,58 euro, de hoogste koers sinds midden 2011.

Analisten reageerden unaniem lovend op het sterke rapport: zo verhoogt Petercam het advies van 22,5 naar 26 euro, al blijft het advies logischerwijs op 'houden'. KBC Securities verhoogt eveneens het koersdoel tot 26 euro, van 24 euro. Net als bij Mobistar steeg ook bij Belgacom de gemiddelde opbrengst per klant tegenover het eerste kwartaal. 'Dit bevestigt onze indruk dat de prijzenoorlog om de mobilofonieklant voorbij is', stelt analist Bart Jooris van Bank Degroof.

Terwijl Belgacom de euforische start van de beursdag kon vasthouden, was dat voor Bekaert niet het geval. De staaltechnologiegroep opende met stevige winst, maar sloot 3,3 procent lager op 27,01 euro. De resultaten over het eerste halfjaar kwamen iets boven de verwachting uit, met een bedrijfswinst 101 miljoen euro en een verrassend stevige winstmarge van 6,3 procent.

Maar net als het management hoeden ook de analisten zich voor euforie. Dit vooral als gevolg van de steeds scherpere prijzenslag op de staalkoordmarkt in China, waar de prijzen tegen een tempo van zo'n 1 procent per maand zakken. Bijgevolg is het niet onlogisch dat CEO Matthew Taylor op de persconferentie liet weten dat het tweede halfjaar zwakker zal zijn.

Umicore (35,85 euro, -0,7%) suste donderdag beleggers door de prognose iets te verfijnen en te stellen dat de bedrijfswinst aan de bovenkant van de eerder aangegeven vork van 250 à 280 miljoen euro zal uitkomen. Bank of America Merrill Lynch (BofA) rekent op 272 miljoen, wat nog steeds een daling met 10 procent is vergeleken met 2013 en zelfs 140 miljoen of 35 procent minder dan over recordjaar 2012.

BofA-analist Laurent Favre trekt zijn koersdoel op van 29 naar 30 euro, maar blijft de materialengroep wel op de verkooplijst zetten. In autokatalysatoren controleert Umicore samen met BASF-dochter Engelhard en Johnson Matthey 90 procent van de markt, maar door de lagere rendabiliteit - Umicore is veel minder aanwezig in de lucratieve markt voor zware dieselmotoren - vindt de analist dat die afdeling een lagere waardering opgeplakt moet krijgen dan de twee rivalen.

Buiten de Bel20 leek ABO Group even onderhevig aan de wetten van de zwaartekracht, met een verlies van 12,8 procent naar 15 cent. Bij de slotbel noteerde het aandeel echter alweer 4,1 procent hoger op 0,18 euro. Donderdag verscheen na lang wachten eindelijk het 'noteringsdocument'. Meteen de eerste 'harde' informatie sinds eerder dit jaar de Gentse bodemonderzoeker via een overname van de beursschelp Thenergo naar de beurs trok. Uit dat document bleek dat ABO tot nader order verlieslatend is en ABO tegen 47 keer het eigen vermogen en 16 keer de jaaromzet ongeveer het duurste aandeel van het Brussels koersenbord moet zijn.

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud