Europa: Beleggers gokken op Griekse zwanenzang

De Europese beurzen zijn de nieuwe handelsweek gestart zoals dat ze afgelopen handelsweek eindigden: diep in het rood. Opnieuw waren het vooral de bankaandelen die de toorn van beleggers moesten ondergaan. De markt is er hoe laznger hoe meer van overtuigd dat Griekenland op een bankroet afstevent.

De Duitse economieminister Philipp Rössler doorbrak afgelopen weekend het taboe door te zeggen dat het Griekse faillisement tot de mogelijkheden behoort. Dat is ook een scenario waar beleggers op inzetten. De Griekse tweejaarsrente stijgt tot 60 procent. Beleggers eisen nu al een rendement van 55 procent om op de secundaire markt het Griekse staatspapier met vervaldag 20 augustus 2013 te kopen.

De eurotrubbels straalden traditiegetrouw af op de financiële sector, die met een dikke portefeuile staatspapier extra vatbaar is voor alles wat met de schuldencrisis te maken heeft. De verzekeringssector sloot 4,4 procent in het rood, de banksector moest gemiddeld 4,6 procent onderuit.

Ook Moody's was met een dreigende kredietverlaging voor BNP Paribas, Crédit Agricole en Société Générale mee verantwoordelijk. De CAC 40 sloot 4 procent in de min, door de zware verliezen voor de bankaandelen.

'We lezen ook dat de financiering met dollars voor Europese banken moeilijker is geworden en dat de leningskosten toenemen als men dollars wil lenen', verhaalt de ochtendcommentaar van BNP Paribas Fortis op de koop toe. Niet meteen opbeurend nieuws en een indicatie dat het wantrouwen tussen de banken almaar toeneemt.

BNP Paribas verliest 12,4 procent, Crédit Agricole incasseert 10,4 procent verlies. SocGen probeerde voorbeurs een pleister op de wonde aan te brengen met de aankondiging van een versneld dieet. Tevergeefs, SocGen gleed mee onderuit en zakte ruim 10 procent.

De EuroStoxx 50, die zwaar beladen is met financiële aandelen, zakte 3,8 procent. De DJ Stoxx600, die een meer representatief marktbeeld geeft, eindigde 2,5 procent in de min.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud