Europa: China zet mijnbouwers op flinke winst

De index van de Europese mijnaandelen ging meer dan 4 procent omhoog nadat China had aangekondigd zijn munt op termijn te zullen opwaarderen. Dat kan de koopkracht van de Chinezen vergroten. De index van automobielaandelen steeg om diezelfde reden met 2,5 procent.

Grondstoffentraders speelden daarop in wat de prijs voor koper, zink, tin en andere metalen fors hoger duwde. Rio Tinto (+5,5%) en BHP Billiton (+4,7%) stegen fors.

De EuroStoxx50 sloot met 1,1 procent winst op 2.768,27 punten.

In Amsterdam steeg AkzoNobel 2,1 procent. De verven- en fijnchemiegroep heeft haar dochter National Starch voor 1,3 miljard dollar in cash verkocht aan het Amerikaanse Corn Products International. Analisten hebben het over een mooie prijs.

Nog in Nederland zat ook logistiek bedrijf TNT in de lift (+2,8%). Volgens de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad aast de Britse investeringsmaatschappij CVC op een 'substantieel belang' in TNT via een transactie die zo'n 1,5 miljard waard zou zijn.

In Madrid won Banco Santander 0,7 procent. Volgens de Britse krant The Times overweegt Santander delen van zijn Britse activiteiten in de etalage te zetten. Volgens de krant kan de verkoop zo'n 25 miljard pond opbrengen. De bank weigert alle commentaar.

In Noorwegen fuseren twee grote bedrijven die engineering- en bouwwerkzaamheden uitvoeren voor de offshore olie- en gassector, Acergy en Subsea 7. De aandelen veerden in Oslo meer dan 9 procent op.

Het aandeel BP verloor ruim 2 procent. Tony Hayward, de CEO van BP, moet het beheer van de olieramp in de Golf van Mexico overlaten aan de Amerikaan Robert Dudely. Hayward oogstte trouwens grote kritiek door in het weekend een jachtrace bij te wonen. Uit een intern BP-document blijkt intussen dat er dagelijks tot 100.000 vaten uit de lekkende bron kunnen stromen. Het aandeel is ruim 47 procent van zijn waarde kwijt sinds het begin van de olieramp.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud