Facebook crasht, Google op recordhoogte

Het sentiment op Wall Street was gisteren licht negatief. Facebook ging in vrije val na een negatief artikel van zakenblad Barron’s. Google lachte in zijn vuistje en tikte een nieuw record aan.

De aanhoudende besluiteloosheid bij de Europese leiders over de aanpak van de eurocrisis woog gisteren op het sentiment op Wall Street. Dat werd versterkt door een slecht cijfer over het Duits ondernemersvertrouwen. Bij de slotbel kon de schade evenwel beperkt worden. De Dow Jones eindigde uiteindelijk 0,2 procent lager op 13.558,85 punten. De S&P500 verloor 0,2 procent tot 1.456,90 punten. Schermenbeurs Nasdaq bleef achter met een verlies van 0,6 procent tot 3.160,78 punten.

De technologiezware index had dan ook af te rekenen met koerszwakte bij een aantal van zijn zwaargewichten. Zo verloor Apple 1,3 procent tot 690,79 dollar. Het bedrijf wist afgelopen weekend nochtans 5 miljoen exemplaren van zijn nieuwe smartphone iPhone 5 te slijten. Dat cijfer bleef achter op de torenhoge analistenverwachtingen. Hier en daar werd zelfs gemikt op 10 miljoen verkochte iPhones in het openingsweekend. Een ontgoocheling dus, en daar zijn beleggers in Apple duidelijk erg gevoelig voor.

Maar dat verbleekte bij de koersduik van Facebook. Die ging gisteren tot 10 procent lager. Dat activeerde het vertragingsmechanisme van Nasdaq, dat het effect van short sellers moet beperken. Oorzaak was een vernietigend artikel van het invloedrijke zakenblad Barron’s. Dat oordeelt dat Facebook niet meerdan 15 dollar per aandeel waard is.

Dat maakte een abrupt einde aan de herstelbeweging die Facebook al enkele weken had ingezet. Die kwam er na een strijdvaardig optreden van topman Mark Zuckerberg, die aankondigde dat zijn bedrijf zwaar zal inzetten op de mobiele markt van smartphones en tabletcomputers. Maar het is net de slagkracht van Facebook op de mobiele markt die door Barron’s en analisten in twijfel wordt getrokken. En de markt volgde dat oordeel. Het aandeel verloor 9,1 procent tot 20,79 dollar.

Internetreus en grote concurrent Google wist daar garen bij te spinnen. Facebook werd lange tijd beschouwd als de grote uitdager van Google, maar lijkt die status dus hoe langer hoe minder te kunnen waarmaken. Beleggers putten daar moed uit, en stuurden het aandeel 2,1 procent hoger naar 749,38 dollar. Dat is een nieuw record.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud