Facebook en Apple schieten omhoog

De Dow Jones won 0,5 procent. Apple en Facebook schoten omhoog. En Broadwind Energy profiteert van de windenergieplannen van een bedrijf in de portefeuille van Berkshire Hathaway.

De consumentenuitgaven in de Verenigde Staten zijn in november met 0,5 procent gestegen. Dat is de snelste groei in vijf maanden. De gezinsconsumptie tekent voor ongeveer 70 procent van de Amerikaanse economie. De uitgaven stegen sneller dan het gezinsinkomen (0,2 procent). ‘De arbeidsmarkt verbetert. En de waarde van huizen en aandelen zijn in stijgende lijn’, verklaart een fondsbeheerder het groeiende consumentenvertrouwen. Vorige week raakte al bekend dat het Amerikaanse bbp in het derde kwartaal met 4,1 procent gegroeid is. Zo’n snelle groei was sinds eind 2011 niet meer gezien.  Maar een econoom zet een kanttekening bij de consumptiegroei. ‘We zien dat de spaarquote aan het dalen is. We vragen ons af hoe duurzaam dat alles is.’

Facebook won 4,8 procent. Het aandeel doet vandaag zijn intrede in de S&P500. Dat betekent dat heel wat indexfondsen het aandeel oppikken. Facebook maakte sinds de mislukte beursgang een aanzienlijke remonte. 

Apple won 3,8 procent. Het tekende een distributiedeal met China Mobile, dat met 750 miljoen klanten de grootste telecomoperator ter wereld is. Dit kan de langverwachte doorbraak van Apple in China worden.

Broadwind Energy, producent van windmolentorens, schoot 7  procent omhoog. Sinds 10 december verdubbelde het aandeel bijna in waarde. De opmars begon toen MidAmerican Energy, een bedrijf uit de portefeuille van Warren Buffetts Berkshire Hathaway, een bestelling van 1 miljard dollar plaatste bij Siemens. Toen al waren er geruchten dat Broadwind Energy ook bij het windmolenproject betrokken was en de windmolentorens zou leveren. Het bedrijf bevestigde dat nu in een persbericht. Sinds begin dit jaar registreerde het bedrijf al voor 389 miljoen dollar orders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud