Advertentie

Fagron al half miljard minder waard

Ger van Jeveren van Fagron. ©Wim Kempenaers (WKB)

KBC Securities verlaagt de winstprognose voor Fagron met 25 procent. De neergang van het aandeel gaat onverminderd verder. Fagron maakt ingrediënten voor apothekers.

De beurswaarde van Fagron  zakte sinds het halfjaarrapport vorige week al met 40 procent, omgerekend ruim een half miljard euro. Ook vandaag krijgt het aandeel weer klappen. KBC Securities bracht een uitgebreid rapport uit waarin de analist de winstprognoses voor dit en volgend jaar met 25 procent verlaagt.

Analisten stellen steeds meer vragen bij de ambitie van het management om een organische omzetgroei van 10 procent per jaar neer te zetten.

Enerzijds omdat de veranderingen op de Amerikaanse markt 'grote uitdagingen' hebben gecreëerd, zoals De Kerpel het verwoordt. In het tweede kwartaal slikte het bedrijf zelfs een omzetkrimp (exclusief overnames).

Anderzijds omdat het bedrijf tegen zijn schuldlimiet aanschurkt, wat een rem zet op de overnamestrategie van het bedrijf. En die externe groei - hoe raar het ook mag klinken - is cruciaal om de organische groei op peil te houden. Fagron koopt bedrijven tegen een aantrekkelijke waardering en 'fagroniseert' de overgenomen bedrijven. Het knipt wat kosten weg en met cross selling van producten binnen het Fagron-netwerk plukt het commerciële synergieën. Die strategie loopt op zijn limieten.

Fagron zegt dat het 5 overnamedossiers bekijkt, maar daar is momenteel geen geld voor. Het management zal deals ofwel moeten uitstellen tot volgend jaar, of die financieren met nieuwe aandelen.
Jan De Kerpel
KBC Securities

'Fagron zegt dat het 5 overnamedossiers bekijkt, maar daar is momenteel geen geld voor. Het management zal deals ofwel moeten uitstellen tot volgend jaar, of die financieren met nieuwe aandelen', aldus De Kerpel.

KBC Securities verlaagt daarom zijn langetermijnprognose naar slechts 5 procent omzetgroei per jaar. Nu het groeiverhaal van Fagron een deuk heeft gekregen, zakken ook de waarderingsmultiples. Het koersdoel van KBC Securities (32 euro) impliceert nog maar een waardering van 10 keer EV/ebitda (2016). 'Hold' luidt het advies.

Ook ING verlaagde eerder deze maand die waarderingsmultiple van 12 naar 10,5. 'Een multiple die meer rekening houdt met het nieuwe groeiprofiel van Fagron', klonk het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud