analyse

Fagron, de rise and fall

©Wim Kempenaers (WKB)

'Geld is onze goedkoopste grondstof. Waanzinnig', zei CEO Ger van Jeveren ooit. Precies dat - de hoge schuldenberg - doet Fagron nu de das om. De rise and fall van Fagron, verteld in quotes.

Lees onderstaand stuk in deze interactieve koersgrafiek, of lees verder onder het beeld. De inhoud is identiek.

‘Now we can really get it on’

Januari 2014: Het beurshuis ING is laaidend enthousiast over het bedrijf dat toen nog Arseus heette. Arseus verkoopt allerlei activiteiten, met maar één doel: alles herinvesteren in het bijzonder winstgevende kroonjuweel Fagron . Die is specialist in op maat gemaakte medicijnen en apothekersbereidingen. Niet veel later volgt opnieuw een reeks overnames voor 160 miljoen euro.

Coucke, Van Jeveren en Waterland cashen

April-juni 2014: Marc Coucke acht de tijd rijp om zijn belang te verzilveren. De investeringsgroep Waterland volgt en verkoopt haar belang van 26,7 procent tegen 35 euro per aandeel. Twee maanden later casht ook CEO Van Jeveren 5,8 miljoen euro. Hij krijgt bijna 42 euro per aandeel. Een voorbode dat de aandelenpiek is bereikt?

‘Geld is de goedkoopste grondstof in de wereld. Waanzinnig’

11 augustus 2014: Arseus groeit voornamelijk via overnames, die het met schulden financiert omdat die dankzij het lagerentebeleid van de ECB goedkoop zijn. Het bedrijf telt op dat moment 400 miljoen euro schulden. Het businessmodel loopt goed, zolang de overgenomen bedrijven de verwachte winst (ebitda) opleveren. Maar zodra dat niet meer het geval is, stort zo’n strategie als een kaartenhuisje in elkaar, wat in 2015 zal blijken.

Van Jeveren zag de problemen absoluut nog niet komen. ‘Ons grootste obstakel? Te weinig tijd’, zei hij in een interview met De Tijd. En nog: ‘We zullen altijd in de kijker lopen van investeringsgroepen en van spelers in de farmasector. Dat is normaal als je bedrijf sterke cashflows draait en je de schulden onder controle hebt. Ja, er wordt regelmatig op de deur geklopt.’

‘It’s been a good run’

29 oktober 2014: Het beurshuis Kempen gooit de knuppel in het hoenderhok. ‘It’s been a good run’, zegt analist Mark Pospisilik. Hij is de eerste die bericht over nakende veranderingen in de terugbetalingspolitiek in de VS, wat het kernmetier van Fagron in het hart zal treffen. Hij durft als eerste een verkoopadvies geven voor het aandeel Fagron. Zijn koersdoel in een worstcasescenario is 25 euro. Achteraf gezien blijkt dat zelfs nog te optimistisch.

‘Alles onder controle’

4 november 2014: Ger van Jeveren reageert op het rapport van Kempen, met woorden en daden. ‘We hebben alles onder controle in de VS’, zegt hij. 'We hebben altijd onze beloftes waargemaakt. We zijn daar trots op en en gaan dat blijven doen. 10 procent organische groei en 26 procent marge (ebitda) is onze target. En het zal niet lager zijn.’ Hij koopt voor 1,6 miljoen euro aandelen bij, tegen 31,60 euro per stuk.

Nog geen teken van verzwakking

Februari-maart 2015: De jaarresultaten tonen nog geen teken van verzwakking. Het bedrijf trekt het dividend zelfs met 39 procent op. Maar voor het eerst wordt duidelijk dat de schulden tegen hun limiet aanlopen.

Maar geen paniek bij Van Jeveren. ‘We hebben ons kapitaal nog nooit verhoogd. En we zijn niet voornemens om dat in 2015 te doen, tenzij een heel uitgelezen opportuniteit opduikt’, aldus de CEO. Een maand later krijgt Fagron opnieuw wat ademruimte. De verkoop van zijn IT-divisie levert 77 miljoen euro op.

‘Op koers voor half miljard omzet’

9 april 2015:  De omzet van Fagron stijgt in het eerste kwartaal met 30 procent. Er is nog geen vuiltje aan de lucht. Fagron zit op schema om de beloofde jaaromzet van 500 miljoen euro te halen. Enkele dagen later staat het aandeel opnieuw boven 40 euro.

Eerste deuk in groeiverhaal. ‘Maar we zetten door’

4 augustus 2015:  Beleggers dumpen het aandeel. De omzetgroei hapert. Los van overnames en de wisselkoersveranderingen was er in het tweede kwartaal zelfs een omzetkrimp. Analisten stellen de jaarambitie van het management in vraag en spreken over ‘grote uitdagingen’ op de Amerikaanse markt.

Ger van Jeveren blijft stoïcijns kalm: ‘In onze business verandert er altijd iets. Daar moeten we mee omgaan. We zijn er klaar voor.’

‘We zeilen scherp aan de wind’

4 augustus 2015:  Enkele analisten wijzen erop dat de hoge schuldenberg geen verdere overnames toelaat. De schulden bedragen 3,21 keer de rebitda, akelig dichtbij de 3,25 die de banken toelaten.

Van Jeveren ziet het anders. 'We vinden het niet erg om tegen die schulddrempel aan te schuren. We zeilen scherp aan de wind. Dat hebben we altijd al gedaan. We zijn ambitieus. We draaien aanzienlijke cashflows en een potentiële markt van miljarden dollars ligt op ons te wachten. We zullen overnames blijven doen.’

‘Wel, dan doe ik dat’

18 augustus 2015: CEO Van Jeveren koopt voor 1,4 miljioen euro Fagron-aandelen. ‘Ik lees ook de analistenrapporten waarin gezegd wordt dat het een duidelijk signaal zou zijn als de CEO aandelen koopt. Wel, dan doe ik dat.'

Ondanks alles, verkondigt hij dat de jaardoelstellingen nog altijd haalbaar zijn. ‘De omstandigheden op de Amerikaanse markt zijn veranderd. Maar als marktleider moeten we in staat zijn daarmee om te gaan en dat te counteren. Daar zijn we dag en nacht mee bezig.'

Maar analisten hebben genoeg van de peptalk en wijzen op het imago- en vertrouwensprobleem van het management. 'We zijn minder geneigd om onze waardering te baseren op uitspraken van het management', klinkt het bij ABN AMRO.

Coucke: ‘Fagron is een flexibel bedrijf’

31 augustus 2015: Terwijl beleggers niets meer van Fagron moeten weten, bouwt Marc Coucke in alle stilte een belang van 3,4 procent op. ‘Ik ken het bedrijf heel goed (het is een ex-divisie van Omega Pharma). Fagron is een flexibel bedrijf. Dat is het altijd geweest. Het zal wel nieuwe opportuniteiten vinden. Ik hoop dat de mensen wat meer naar de fundamenten van Fagron zullen kijken.’

Winstalarm en bedrijf in etalage

2 oktober 2015: CEO Van Jeveren kapituleert. Elf maanden na de eerste noodoproep van beurshuis Kempen erkent Fagron dat het niet goed gaat in de VS. De omzet- en winstprognoses voor 2015 gaan omlaag.

Volgens ING betekent dit dat Fagron bijna zeker zijn convenanten met de banken zal schenden. Tegelijkertijd meldt Fagron dat er gesprekken lopen met kandidaat-overnemers. De jager wordt dus prooi, noodgedwongen.

Sindsdien was het management niet meer bereikbaar voor commentaar.

‘Enkele overnamevoorstellen gekregen’

9 oktober 2015: Het verkoopproces schakelt een versnelling hoger. Fagron heeft al enkele niet-bindende overnamevoorstellen gekregen. Die partijen krijgen toegang tot de boeken van het bedrijf. 

‘Sell while you can’

3 november 2015: Opnieuw is het beurshuis Kempen die een serieus schot afvuurt, na een koerssprong van 45 procent. ‘We denken niet dat een eventuele overnemer beduidend meer zal betalen dan wat het aandeel vandaag waard is. Het gebrek aan visibiliteit op korte termijn en de wankele solvabiliteit maken Fagron te risicovol voor een strategische koper. Ook een koper uit de wereld van de investeringsgroepen is niet zo evident.'

Tien dagen later valt de naam van Fagron in een fraudedossier over bereidingsapotheken in de VS. Fagron heeft vragen gekregen van het Amerikaanse gerecht, maar is nog niet in beschuldiging gesteld. Die onzekerheid is nu wel het laatste wat potentiële overnemers willen horen.

Dan toch geen overname?

30 november 2015: Alle kandidaat-kopers hebben hun koffers gepakt, schrijft De Standaard. De FSMA schorst de handel in het aandeel en verplicht Fagron tot een mededeling. Als de informatie klopt, is een noodkapitaalverhoging aan de orde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud