Galapagos trekt spurtje met 'derde poot'

De onderzoekers van Galapagos werken aan een derde potentiële goudhaantje ©Felix Kalkman

Dat de biotechgroep haar potentiële longmedicijn op 1.500 in plaats van 23 patiënten gaat testen, leidt tot beleggersenthousiasme.

Galapagos , met een beurswaarde van ruim 4 miljard euro een van de vaandeldragers van de biotech in de Lage Landen, vat de derde klinische testfase met zijn potentieel longmedicijn GLPG-1690 aan.

Een totale verrassing is de mededeling an sich niet. Afgelopen zomer was het beleggersenthousiasme al groot toen de Mechelse groep sterke resultaten bekendmaakte van een prillere testfase. Toen werd duidelijk dat Galapagos er een derde been bij kreeg, naast het initiële goudhaantje filgotinib (een reumamiddel) en het onderzoek tegen taaislijmziekte.

Het beurshuis Berenberg becijferde onlangs de waarde van alleen het longonderzoek op 15,3 euro per aandeel, bijna 800 miljoen euro. 

Toch valt de mededeling niet te onderschatten. De onderzoekers gaan het longmedicijn nu op 1.500 patiënten testen, tegenover 23 voorheen. 'De sprong van een prille tweede testfase naar twee wereldwijde derde testfases op 1.500 patiënten is positief', merkt KBC Securities op.

Het beurshuis merkt op dat de huidige middelen tegen de zeldzame ziekte IPF (Esbriet van Roche en Ovef van Boehringer Ingelheim) nog flink wat nood en dus een grote potentiële markt laten voor efficiëntere middelen.

De twee middelen haalden 2016 1,1 miljard dollar verkopen, maar de markt kan potentieel tot 5 miljard dollar groeien in 2025. 'Dat onderstreept de nood aan middelen die de voortgang van de ziekte stoppen', vatten de KBC-analisten samen. Nu overlijden de meeste IPF-patiënten twee à vier jaar na de diagnose.

Het aandeel Galapagos is de grootste stijger in de Brusselse Bel20 en de Amsterdam AEX met een winst tot 5 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud