Game over voor Zynga

Wall Street surfte mee op de Draghi-euforie. Oliereus Exxon Mobil miste voor het tweede kwartaal op rij de verwachtingen. Zynga, de ontwikkelaar van spelletjes op Facebook, krijgt een stevige klap om de oren na zwaar tegenvallende winstcijfers.

De aankondiging van voorzitter Mario Draghi dat de Europese centrale bank mogelijk opnieuw schuldpapier van probleemlanden gaat opkopen, miste ook op Wall Street zijn effect niet. De Dow Jones steeg 1,7 procent tot 12.887 punten. De technologiebeurs Nasdaq verstevigde 1,4 procent procent tot 2.873 punten

Exxon Mobil, het grootste energieconcern ter wereld stelde voor het tweede kwartaal op rij teleur met zijn resultaten. In eerste mededeling maakte het een nettowinst van 15,9 miljard dollar (13 miljard euro) of 3,41 dollar per aandeel bekend. Een opmerkelijke stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar toen de nettowinst 10,7 miljard dollar (8,7 miljard euro) of 2,18 dollar per aandeel bedroeg.

Kort na de bekenmaking van de resultaten moest de Texaanse oliereus echter erkennen dat 7,5 miljard dollar (6,1 miljard euro) van die nettowinst te danken was aan éénmalige inkomsten, zoals de verkoop van haar aandeel in een Japanse raffinaderij voor 5,3 miljard dollar (4,3 miljard euro). Zonder die éénmalige inkomsten bedroeg de nettowinst slechts 8,4 miljard dollar (6,9 miljard euro) of 1,8 dollar per aandeel.

Daarmee blijft het bedrijf 15 dollarcent onder de verwachtingen van analisten. Ook in het eerste kwartaal bleef de grootste energieproducent ter wereld onder de verwachtingen. 'Ze hebben het moeilijk om de productie op te drijven en de dalende olieprijs speelt hen parten', stelt Brian Youngberg, een analist die Exxon op de voet volgt. Exxon ging niettemin in het positieve beurskimaat 1,5 procent hoger naar 86,52 dollar.

Op Nasdaq waren de tweedekwartaalcijfers van Vasco Data het spiegelbeeld van het eerste kwartaal. Na een tegenvallend eerste kwartaal ging de koers van de Belgisch-Amerikaanse netwerkbeveiilger hard onderuit, beter dan verwachte cijfers over het voorbije kwartaal stuurden het aandeel 23,5 procent hoger naar 9,19 dollar.

Zynga, de belangrijkste ontwikkelaar van spelletjes op Facebook, gaat in vrije val na tegenvallende cijfers. De Zynga-melkkoe, FarmVille, lijkt stilaan uitgemolken te zijn. De omzet kwam uit op 332,5 miljoen dollar, tegen een gemiddelde analistenverwachting van 343,1 miljoen dollar. De nettowinst kwam uit op 1 dollarcent per aandeel, terwijl de markt had gerekend op 6 dollarcent. Het gevolg: een koersduik van 37,5 procent naar 3,17 dollar.

Zynga geeft verschillende redenen voor die tegenvallende resultaten. Het wijst in de eerste plaats met een beschuldigende vinger naar Facebook. Die zou het met nieuwe versies van zijn netwerksite moeilijker gemaakt hebben om populaire spelletjes zoals Farmville terug te vinden. Een ander, veel fundamenteler probleem is dat er steeds meer kapers op de kust zijn. Zynga heeft niet meteen een uniek bedrijfsmodel, en heel wat kleine ontwikkelaars ontpoppen zich als geduchte concurrenten.

En beleggers mogen niet meteen beterschap verwachten. Zynga verlaagt zijn verwachtingen voor de rest van het jaar. De inkomsten zouden nu uitkomen op 4 tot 9 dollarcent per aandeel. Dat is een forse correctie vergeleken met de 23 tot 29 cent die eerder in het vooruitzicht werd gesteld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud