GBL verwerft een tiende van Umicore

Albert Frère (Foto: Photo News) ©Photo News

Miljardair Albert Frère is druk bezig zijn portefeuille grondig te herschikken. Dat blijkt uit de halfjaarresultaten. Het belang van zijn investeringsvehikel GBL in Umicore dikt aan tot 9,5 procent, terwijl de historische participatie in Total afgebouwd werd.

Het belang van GBL in Umicore is opgelopen tot 9,5 procent. Dat laat de Bel20-holding van Albert Frère weten in het kader van haar halfjaarresultaten. Op het einde van het eerste kwartaal bedroeg de participatie nog maar 6,6 procent. 

Umicore staat vandaag nog steeds te boek als een zogenaamde 'kweekvijverinvestering', maar GBL liet bij de jaarresultaten in maart al verstaan dat de Belgische materiaaltechnologiegroep op termijn kan uitgroeien tot een 'strategische participatie'.

In die groep zitten grote investeringen van meestal meer dan een miljard euro in multinationals genre oliereus Total en cementgigant Lafarge, of de nieuwe investering in SGS, een Zwitserse dienstengroep. De investering in Umicore zit daar nog een pak onder met een waarde van 376 miljoen euro. 

Halfjaarcijfers

De nettowinst steeg in het eerste halfjaar tot 502 miljoen euro van 206 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Die forse stijging is in de eerste plaats te danken aan de verkoop van 0,4 procentpunt van de aandelen van Total voor 398 miljoen euro. GBL bezit nu nog 3,2 procent van het kapitaal in de Franse oliereus. De meerwaarde op de verkoop bedraagt 207 miljoen euro.

Twee jaar geleden gaf GBL obligaties uit die inwisselbaar zijn in aandelen van Suez Environnement. Uit de halfjaarcijfers blijkt dat beleggers daar massaal gebruik van maken. Eind vorig jaar had de holding nog een belang van 7,2 procent in de Franse nutsgroep, zes maanden later is dat maar 1,2 procent meer, goed voor 56 miljoen euro. De vlag 'strategische participatie' dekt de lading dus lang niet meer.

De nettodividendinkomsten zijn de eerste zes maanden van het jaar licht gedaald tot 327,6 miljoen euro ten opzichte van 350,3 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De nieuwe inkomsten uit onder meer SGS en Umicore volstonden dus niet om de afgebouwde participaties in Total en Suez Environnement te compenseren.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud