Geduldig Sofina heeft honger

Harold Boël, de CEO van Sofina. 'We hebben veel werk gestoken in de zoektocht naar nieuwe investeringen voor de lange termijn. Maar er kwam geen enkele deal uit voort.' ©Thomas De Boever

De kalmste belegger van Brussel hapte al lang niet meer toe in een groot dossier. ‘Omdat we vooral verkochten, werd vorig jaar ons beste ooit’, zei Sofina donderdag op de algemene vergadering.

‘We hebben veel werk gestoken in de zoektocht naar nieuwe investeringen voor de lange termijn,’ begon CEO Harold Boël op de jaarvergadering van de holding Sofina . ‘Maar er kwam geen enkele deal uit voort. Ja, we hebben een aantal posities versterkt of afgeroomd, maar we waren vooral actief met exits.’

5.000
5.000
Via private equity-fondsen spreidt Sofina zijn beleggingsgeld naar eigen zeggen over 5.000 ondernemingen.

Na 27 jaar cashte de beursgenoteerde beleggingsportefeuille van de Boël-familie zijn belang in Eurazeo. Dat is een Franse holding van hetzelfde allooi als Sofina zelf. Ook nam het afscheid van de Britse beleggingsonderneming Caledonia. Die samenwerking begon in 2004. Verder halveerde Sofina vorig jaar zijn belang in de fabrikant van raam- en deurposten Deceuninck tot minder dan 10 procent. Sofina kocht voor het eerst aandelen van Deceuninck in 2006.

Ondanks deze verkopen vormen de grote, beursgenoteerde investeringen van de lange adem nog altijd bijna een derde van de investeringsportefeuille. Maar vind na de koersstijgingen van de afgelopen jaren maar eens een naam om aan die lijst toe te voegen. Het is Sofina niet gelukt.

‘Als je te veel nadenkt over de wereld komt investeren er nooit van,’ had de Britse voorzitter David Verey even voordien gepredikt. CEO Boël verwees naar ‘de marktomstandigheden’, en bedoelde daarmee dat de aandelenmarkten niet goedkoop ogen. Sofina zit op grofweg 12 procent cash die het momenteel niet aan het werk heeft gezet.

Eenzelfde verhaal weerklonk over de investeringen buiten de beurs. ‘Ons nettoresultaat is het beste ooit, maar dat is sterk afhankelijk van het aantal exits. Op dat vlak waren we vorig jaar heel actief,’ bleef Boël bescheiden.

Goeie connecties

Via goeie connecties heeft Sofina een voet tussen de deur bij private equity-fondsen met de beste reputatie in zowel Azië, Europa als de VS. De CEO mocht op de jaarvergadering eindelijk bevestigen dat Sofina via die fondsen inderdaad aandelen van de online opslagdienst Dropbox had voor de beursgang midden maart. ‘Maar de impact is wat het is: ruwweg een halve euro per aandeel van onze intrinsieke waarde kwam van Dropbox. Om dat in perspectief te plaatsen: via de private equity-fondsen is ons geld gespreid over ongeveer 5.000 ondernemingen.’

27 jaar
Sofina nam vorig jaar na 27 jaar afscheid van zijn belang in de Franse holding Eurazeo.

Veel belangwekkender is de rechtstreekse investering in Flipkart, een dominante ecommercespeler in India. Daarover ontstonden de afgelopen weken geruchten: twee grote partijen zouden bereid zijn Flipkart volledig of grotendeels op te slokken.

Zowel de Amerikaanse warenhuisketen Wal-Mart als ecommercereus Amazon.com staan aan de poort te beuken om de Indiase middenklasse die steeds meer koopkracht heeft te mogen bedienen. Natuurlijk wilden de aanwezige aandeelhouders meer weten. Ze moesten naar huis met een zuinig 'geen commentaar'.

Geen bonus

Ook al was 2017 was een topjaar, toch komt er geen bonus voor de toplui. Op de vorige jaarvergadering keurden aandeelhouders een nieuw verloningsplan goed. Als de beurskoers van Sofina - inclusief herbelegde dividenden - op vier jaar tijd meer stijgt dan de All Countries World Index komt er variabele verloning. Eind vorig jaar was dat 10,7 procent per jaar voor Sofina - 'niet beschamend' -, en 11,8 procent per jaar - 'extraordinair' - voor de index.

Vier vrouwen vervoegen na deze jaarvergadering de raad van bestuur. In totaal zijn ze nu met 6 (op 16), daarvoor maar met 3 (op 13).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud