Geen ‘buy' voor Best Buy

De Amerikaanse beurzen kenden gisteren bescheiden winsten. Het consumentenvertrouwen steeg naar het hoogste peil sinds 2007, wat suggereert dat de beursrally nog verder kan.

Voorbeurs konden de Amerikaanse beleggers zich opwarmen aan een reeks macro-economische cijfers. Zo steeg het Amerikaanse consumentenvertrouwen in augustus naar het hoogste peil sinds oktober 2007. De index klokte af op 92,4 punten, wat gevoelig beter was dan de 90,3 punten uit juli. Het cijfer klopte ook fluks de verwachtingen van de analisten van Bloomberg, die uitgingen van een daling tot 89 punten.

De positieve cijfers suggereren dat er voor de Amerikaanse economie een sterke tweede jaarhelft met dito groeicijfers zit aan te komen. Dat vooruitzicht zou op zijn beurt goed kunnen zijn voor de beurskoersen, menen analisten. Een sterke consumentgedreven groei kan de beursrally nog wel even gaande houden, zo is de redenering.

Ook gisteren, een dag nadat de S&P500 door de 2.000 punten was gebroken, kwam er geen einde aan de rally. De brede markt deed er nog eens 0,1 procent bij, tot net boven de 2.000 punten. De Nasdaq en de Dow Jones deden er respectievelijk 0,3 en 0,2 procent bij.

Minder fortuinlijk was de Amerikaanse elektronicaketen Best Buy (-6,9%). De grootste verkoper van consumentenelektronica in de VS moest zeer teleurstellende cijfers opbiechten. De omzet in het tweede kwartaal viel met 4 procent terug tot 8,89 miljard dollar (6,7 miljard euro). Dat terwijl analisten rekenden op een omzet van 8,99 miljard.

Voor het omzetverlies haalde het bedrijf verscheidene oorzaken aan. De honger naar smartphones in het tweede kwartaal bleek minder groot dan gehoopt. Volgens CEO Hubert Joly innoveren producenten minder snel, waardoor ook consumenten de aankoop van een nieuwe smartphone of tablet uitstellen. Voor de volgende kwartalen rekent Joly op beterschap, want dan brengt Apple naar alle waarschijnlijkheid zijn nieuwste iPhone op de markt.

Over Apple (-0,6%) deden nog andere geruchten de ronde. Het bedrijf zou een iPad plannen die bijna 30 centimeter diagonaal meet, zo meldde Bloomberg. De koers reageerde amper op dat gerucht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud