Advertentie

'Gérald doet dat goed. Maar ik mis Albert'

Voorzitter Gerald Frère van GBL noemt 2016 een 'millésime-jaar'. ©Lieven Van Assche

Veel volk op de algemene vergadering van GBL dinsdagmiddag. De aandeelhouders smaakten de nieuwe strategie van de holding, al is er heimwee naar de sterke man van vroeger, Albert Frère.

Voor het tweede jaar op rij moesten de aanwezige aandeelhouders van GBL het zonder de decennialange bezieler van Belgiës grootste holding stellen. Albert Frère gaf toen de fakkel als voorzitter door aan zijn zoon Gérald. ‘Die doet dat goed, maar ik mis toch de scherpe inzichten van meesterbelegger Albert Frère’, zei een trouwe aandeelhouder achteraf bij het obligate glas champagne. De belegger houdt al meer dan 20 jaar GBL-aandelen aan, en deed mee aan elke kapitaalronde waarmee Frère zijn imperium kon uitbouwen.

Ook Maurice Lippens, die zijn bestuursmandaat niet wenste te vernieuwen en lang voorzitter was van het renumeratiecomité, was er voor het eerst in vele jaren niet.

Het Frère-imperium ziet er intussen compleet anders uit dan vijf jaar geleden. In 2012 pakte GBL uit met een nieuwe strategie om de holding geografisch en sectoraal beter te spreiden, en om meer groeibedrijven in de portefeuille te krijgen. Dat konden de zowat 120 aanwezige aandeelhouders wel smaken. Samen met de vertegenwoordige aandeelhouders, brachten 746 aandeelhouders hun stemmen uit.

De nieuwe aanpak gaat ook gepaard met een meer open communicatiepolitiek. De gedelegeerd bestuurders namen ruimschoots de tijd om de strategie uit te leggen.

‘Onze blootstelling aan groeibedrijven is gestegen van 15 naar 48 procent’, zette Ian Gallienne, co-ceo en schoonzoon van Albert Frère uiteen. ‘Het belang van de energiesector is gedaald van 54 naar 5 procent. Franse aandelen maken nog slechts 5 procent van onze portefeuille uit, tegen 97 procent in 2012.’

Chinese voetballers

Gallienne illustreerde dit met uitvoerige voorbeelden. ‘Neem Adidas, waarin we een belang van 7,5 procent bezitten. De Duitse maker van sportartikelen staat nog voor een sterke groei. China wil absoluut een groot voetballand worden. President Xi Jinping heeft daarvoor een plan laten klaarstomen. Het aantal spelers zal er vertienvoudigen tot 50 miljoen. Die voetballers zullen allemaal schoenen nodig hebben, liefst van merken met kwaliteit.’ Adidas-topman Kasper Rorsted verklaarde in een opgenomen filmpje waarom GBL een prima investering deed.

Adidas hoort intussen tot de strategische langetermijninvesteringen van GBL, net als bijvoorbeeld de Franse mineralengroep Imerys, metalengroep Umicore of de Zwitserse leverancier van meettoestellen SGS. 

Daarnaast investeert de holding meer in private equity via dochter Sienna Invest, en in zogeheten ‘kweekvijverinvesteringen.’ In die tak is de Frère-groep bijzonder actief. Deze maand kocht GBL een belang van 15 procent in de Spaanse pretparkengroep Parques Reunidos, eigenaar van onder meer Bobbejaanland. Voordien verwierf de groep een participatie van 3 procent in het Britse modehuis Burberry.

‘We hebben de gewoonte om grote belangen te nemen, die ons recht geven op een zitje in de raad van bestuur’, antwoordde Gallienne op de vraag van een aandeelhouder of GBL zijn participatie in Burberry wil optrekken. Dinsdag mocht GBL alvast een bestuurder aanduiden bij Parques Reunidos.

Cementgroep 'Lamarche'

Sommige aandeelhouders stelden lastige vragen over het vergoedingsbeleid. Galliene en co-ceo Gérard Lamarche kregen vorig jaar een bonus van elk 800.000 euro voor hun rol bij de fusie van cementbedrijven Lafarge en Holcim, terwijl GBL daar in de eerste jaarhelft van 2016 een minwaarde van 1,4 miljard op moest slikken. Al was er even hilariteit in de zaal toen een aandeelhouder de fusiegroep constant ‘Lamarche’ noemde. Dit jaar heeft de directie zicht op 7,74 miljoen euro aan aandelenopties, een bedrag dat sommige beleggers overdreven vinden.

Een aandeelhouder vond ook dat GBL te weinig onafhankelijke bestuurders telt. 'We hebben er vijf. Dat zijn er twee meer dan de wet verplicht', repliceerde Gérald Frère.

Dividend

De aandeelhouders keurden het dividend goed van 2,93 euro bruto per aandeel. Dat is een stijging met 2,4 procent tegenover vorig jaar. Wegens de verhoging van de roerende voorheffing van 27 naar 30 procent, zakt de nettocoupon echter van 2,0878 naar 2,051 euro.

Voor dit boekjaar belooft GBL het dividend minstens stabiel te houden, ook al keert de groep meer uit dan zijn cashinkomsten. 'Dat is geen probleem gezien onze financiële vuurkacht van 3,5 miljard euro', zei Lamarche. 'Het past in onze strategie. Het duurt even eer de nieuwe investeringen evenveel of meer opbrengen dan de belangen in dividendaandelen als Total of Engie die we verkocht of zwaar afgebouwd hebben.'

Een aandeelhouder vroeg zich af waarom GBL geen keuzedividend op het programma zet, waarbij aandeelhouders kunnen kiezen tussen een dividend in cash of in nieuwe aandelen. 'Dat heeft weinig zin', zei Gallienne. 'In de eerste plaats zou de uitgifte van nieuwe aandelen de intrinsieke waarde per aandeel doen dalen. Ten tweede is er in België geen fiscaal voordeel aan verbonden.'

Gérald Frère wees er op dat GBL het goed deed op de beurs. 'Een millésime'-jaar', vatte hij samen. De intrinsieke waarde per aandeel steeg 12 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud