Advertentie

Goldman slaat Umicore, zalft Solvay

De Bel20 sloot woensdag in het rood. De zorgen over de groeilanden raakte weer op het voorplan. Bovendien hield Umicore de index aan de grond na een verkoopadvies van Goldman Sachs. Recticel schitterde dan weer.

De Bel20 sloot 0,75 procent lager op 2.880,93 punten. Solvay (+2,1%, 104,6 euro) trok de kop, maar Umicore hield de index aan de grond met een verlies van 2,1 procent tot 30,71 euro. Dat is het laagste peil sinds november 2011.

Een en ander heeft te maken met een rapport van beurshuis Goldman Sachs over de chemiesector, waarin Umicore een verkoopadvies kreeg opgekleefd en de opvolging van Solvay werd herstart met houden-advies en een koersdoel van 122 euro. Vooral voor Umicore is Goldman uiterst negatief. Het beurshuis verlaagt het koersdoel voor Umicore van 40 naar 28 euro.

Op de lange termijn kan Umicore profiteren van de 'megatrends' van de toekomst, argumenteert Goldman Sachs. Maar op korte termijn staat de materiaaltechnologiegroep wel voor een nieuw jaar met zwakke winstgroei.

Umicore komt volgende week donderdag met cijfers over 2013. Analist Rakesh Patel verwacht dat Umicore aan de onderkant van de guidance tussen 300 en 330 miljoen euro zal uitkomen. Umicore hintte daar in oktober al zelf op, toen het met een half winstalarm uitpakte. De recyclagedivisie van Umicore kampt met fors lagere prijzen voor edele metalen zoals goud en platinum en dat weegt op de winstgroei. 'We geloven dat het management van Umicore zijn ambitieuze doelstellingen voor 2015 dit jaar zal moeten bijstellen', klinkt het. Bovendien sluit Patel niet uit dat teleurstelling over de zwakke prestatie van de recyclagedivisie leidt tot een 'de-rating', een herwaardering naar beneden.

In de namiddag werd de handel in Recticel hervat. Na drie jaar onzekerheid is een beslissing gevallen in het kartelonderzoek rond polyurethaan. Recticel werd veroordeeld tot een boete van 27 miljoen euro. Na de hervatting van de handel steeg Recticel ruim 5 procent om vervolgens door te stomen naar een winst van 11,2 procent tot 6,95 euro. Beleggers waren duidelijk opgelucht dat het energieopslorpende dossier eindelijk van de baan is.

Galapagos (+7,1%, 18,23 euro) en Arseus (+2,1%, 26,81 euro) schitterden eveneens, na lovende analistenrapporten. UBS acht Galapagos 21 euro waard en in een droomscenario zelfs 57 euro. ING verhoogde het koersdoel voor Arseus tot 30 euro. ‘Now we can really get it on’, titelt Matthias Maenhaut.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud