Grieks exitspook jaagt Brussel daver op het lijf

©Photo News

Groeiende angst voor een exit van Griekenland uit de eurozone duwt de Europese beurzen maandag diep in de rode cijfers. Brussel vormt daar helaas geen uitzondering op.

Iedereen mag er dan al maanden rekening mee houden dat Griekenland uit de eurozone stapt, nu zo'n doemscenario akelig dichterbij komt, breekt ook bij beleggers het angstzweet uit. Nadat het voorbije weekend de gesprekken om een Griekse regering van nationale eenheid op niks zijn uitgedraaid, maken alle Europese beurzen een forse duik.

Ook Brussel ontsnapt niet aan die golf van pessimisme, die nog eens wordt versterkt door de verkiezingsnederlaag van de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Noordrijn-Westfalen. Die voedt de twijfel of Merkel het kan halen in de nationale verkiezingen van volgend jaar.

Even voor de middag noteert de Bel20 ruim 2 procent lager. Het aanstormende Griekse drama haalt vooral de financiële waarden onderuit, en dat is in Brussel niet anders. KBC gaat bijna 5 procent lager en ook verzekeraar Ageas verliest meer dan 2,5 procent.

Dat is enigszins opmerkelijk. Beide financiële groepen bouwden hun positie in Grieks en ander PIIGS-papier de voorbije maanden flink af ten voordele van Belgische overheidsobligaties. Uit het kwartaalrapport dat Ageas deze ochtend publiceerde, valt bijvoorbeeld af te leiden dat Griekenland slechts 0,03 procent deel uitmaakt van de beleggingsportefeuille van Ageas.

De verzekeringsholding bracht het er trouwens beter af dan verwacht in de eerste drie maanden van het jaar. Ageas leed wel een nettoverlies van 84 miljoen euro, maar waarnemers hadden op een put van 135 miljoen euro gemikt. De verzekeringstak boekte een overschot van 155 miljoen euro, 15 procent meer dan waar analisten op hadden gerekend.

Chinese zorgen

Maar de malaise in Brussel beperkt zich niet alleen tot de financiële waarden. Solvay is bijvoorbeeld een van de grootste dalers met een koersverlies van om en bij de 4,5 procent. Een deel van dat verlies is wellicht toe te schrijven aan winstnemingen, nadat het aandeel vorige week nog mooi de hoogte was ingegaan.

Bij de meer grondstofgerelateerde waarden zoals Nyrstar (-3,6 procent) of Bekaert (-3 procent) lijkt China dan weer de beslissende factor. China besliste dit weekend dat zijn banken minder reserves moeten aanhouden en dus meer kredieten mogen verstrekken. Waarnemers zien dat als een signaal dat China, 's werelds grootste verbruiker van grondstoffen, meer inspanningen moet doen om zijn economie te stimuleren.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud