'Groene' rally kleurt bij slot rood

De Europese beurzen startten gezwind hoger na het Ierse reddingsplan. Maar geleidelijk aan begonnen beleggers te tobben over de impact van schuldherschikking voor de obligatieportefeuille van banken. De banksector dook bijna 2 procent in het rood.

Ierland zit in nauwe financiële schoentjes. Dublin moest al miljarden in zijn wankele banksector pompen. De Ieren hielden lange tijd de boot af, maar gingen dit weekend overstag voor het noodfonds dat Europa in de nasleep van de Griekenland-crisis op het getouw zette om armlastige eurolanden bij te staan.

Erg lang duurde de opluchtingsrally maandag niet. De EuroStoxx50, de korf van Europese steraandelen, verloor 1,1 procent tot 2.813,80 punten.

De banken bengelden met een koersverlies van 1,9 procent onderaan de brede Stoxx600. Bank of Ireland zakte 19,1 procent tot 0,389 euro uit vrees dat de Ierse overheid een deel van de steun zal verhalen op de obligatiehouders van de bank. Dat kan potentieel ook tot een stevige verwatering van de aandeelhouders leiden, als de obligatiehouders een deel van hun schulden in aandelen moeten omzetten.

Ook enkele andere banken uit de europeriferie zaten in het defensief. National Bank of Greece zakte 3,7 procent tot 6,82 euro.

Het Europese bedrijfsnieuws is aan de schaarse kant. In Amsterdam veerde Draka 27 procent op tot 19,60 euro na een dubele nieuwe ontwikkeling in de strijd om het kabelbedrijf. Het Franse Nexans kwam vorige maand onverwacht met een bod op het Nederlandse kabelbedrijf.

Maar het Italiaanse Prysmian ontpopte zich eerst als 'witte ridder'. De Italianen boden 17,20 euro per aandeel, wat het bedrijf waardeert op 840 miljoen euro exclusief schulden. Maar even later kwam het Chinese Xinmao verrassend met een stevig bod van 20,60 euro per aandeel.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud