Grondstoffen boven in Europa

Alles wat van dicht of van ver naar grondstoffen rook, schoot vrijdag omhoog in Europa. Beleggers waren opgetogen over de Amerikaanse stimuleringsmaatregelen en kozen volop voor aandelen die van economisch herstel kunnen profiteren.

De EuroStoxx50 eindigde met een winst van 2 procent, de brede Stoxx600 won 1,3 procent. Of de rally de komende dagen doorgaat, zal volgens marktpartijen vooral afhangen van de top in Cyprus.

Veel grondstofaandelen beleefden hun beste dag in maanden. De koerswinsten volgden prijsstijgingen voor allerlei metalen. BHP Billiton, ’s werelds grootste mijnbouwconcern, trok 6 procent hoger en Rio Tinto, het nummer drie, won 6,6 procent. Antofagasta, een groep die kopermijnen uitbaat in Chili, veerde 7,8 procent op, de beste prestatie van het aandeel in 9 maanden. Het handelsconcern Glencore won 7,2 procent en zijn overnameprooi Xstrata ging 6,6 procent vooruit. De Zweedse mijnbouwgroep Boliden tekende 6,5 procent winst op.

Staalbedrijven lagen ook volop in de gunst van beleggers. ArcelorMittal, het grootste staalconcern ter wereld, dikte 9,2 procent aan en zijn Duitse concurrent ThyssenKrupp volgde met 4,8 procent winst. Ook bedrijven die metaal verwerken gingen hoger: kogellagerspecialist SKF won 5,8 procent en buizenfabrikant Vallourec 7,2 procent.

Het herstel nam ook bouwbedrijven mee: het Duitse Hochtief steeg 6,8 procent en het Spaanse Sacyr Vallehermoso 7,6 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud