Advertentie
Advertentie

Grootste oliedeal van het jaar in de VS

Noble Energy koopt met een miljardendeal een stuk van de schalieolievelden in Texas. Alibaba koopt zich in bij een Amerikaanse onlinewinkel.

Het oliebedrijf Noble Energy  neemt sectorgenoot Rosetta Resources  over. Het betaalt 2,1 miljard dollar via de uitgifte van nieuwe aandelen. Het neemt bovendien voor 1,8 miljard dollar schulden over. Het is daarmee de grootste overname dit jaar in de Amerikaanse oliesector. Met de overname verzekert Noble Energy zich van twee grote concessies in de twee meest productieve schalieolievelden van de VS. Rosetta was een goedkope prooi geworden. Het aandeel was sinds de val van de olieprijs met ongeveer de helft in waarde gedaald. Over diezelfde periode zakte de S&P 500 Energy Index slechts 13 procent. 'Er zullen nog meer overnames volgen. Iedereen wil zijn slag slaan', zegt een analist. Buiten de VS liggen er evenwel al grotere deals op tafel. Zo biedt Shell bijvoorbeeld 53 miljard dollar voor het Britse BG Group.

Een van de opvallendste stijgers is de e-commercegroep Zulilly . Het aandeel stijgt ruim 13 procent nadat de Chinese internetreus Alibaba  zijn belang in de groep had opgetrokken naar 9,3 procent. Alibaba heeft zichzelf als doelstelling gesteld op termijn de helft van zijn omzet buiten China te halen. Nu is dat nog zo'n 80 procent. 'We investeren in innoverende entrepreneurs en zullen dat blijven doen', zegt Alibaba over de nieuwe investering. Zulily verkoopt kledij en interieurartikelen. Vooral vrouwen zijn fan van de onlinewinkel. Beleggers daarentegen veel minder. Het aandeel, dat sinds november 2013 op Wall Street noteert, is sinds de piek al met 80 procent gedaald. Daar kwam vorige week wat verandering in toen bleek dat Alibaba aandelen begon te kopen.

Het Ebay voor hipsters, zo wordt Etsy  wel eens omschreven. Maar analisten van het beurshuis Wedbush waarschuwen in een rapport dat Etsy problemen dreigt te krijgen met valse merkproducten die op het platform verhandeld worden. Etsy is in eerste instantie een plek onafhankelijke artiesten artikelen zoals juwelen of kledij kunnen slijten, maar ook merken als Disney, Star Wars, Barbie, Louis Vuitton en Chanel duiken er op. Het beurshuis Wedbush zegt nu dat meer dan 5 procent van alle verkochte waren mogelijk 'vals' zijn of copyrights schenden. Dat zou het imago van Etsy kunnen beïnvloeden. Het bedrijf noteert nog maar sinds vorige maand op de beurs. Het aandeel verdubbelde op de eerste beursdag. Op dat moment waardeerden beleggers het bedrijf op 3,8 miljard dollar, zo'n 35 keer de jaaromzet. De liefde bij beleggers is intussen wel wat gekoeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud