GrubHub hoger, Nasdaq onderuit

Het was een goede dag voor beursgangen op Wall Street. Het fastfoodportaal GrubHub schoot fors hoger, maar ook minder opvallende debutanten worden goed onthaald. Op Nasdaq gingen populaire technologie-aandelen onderuit, door vrees dat zich een bubbel vormde.

De Nasdaq Composite dook 2,6 procent lager en is alle winst sinds begin dit jaar kwijt. Nasdaq voelde sterk de verkoopdruk op de technologie-aandelen, die al sinds het jaarbegin aanhoudt. In de voorbije weken was het beeld vaak nog gemengd, maar nu gingen in het oog lopende aandelen zoals Facebook (-4,25%), Google (-4,3%), Netflix (-4,73%) en Amazon (-3,16%) collectief lager. Winstnemingen, gedreven door het besef dat de koersen (vooral) in het laatste kwartaal van vorig jaar overdreven omhoog waren gestuwd. Op de bredere markt ging het minder steil, maar na een stabiele start gingen Dow Jones en S&P 500 toch duidelijk achteruit. Ze sloten op respectievelijk -0,96% en -1,25% verlies.

Het banenrapport dat voorbeurs werd gepubliceerd, hield relatief weinig verrassing in en is niet van aard om de Fed van zijn beleid van een stapsgewijze afbouw van de stimulusmaatregelen te doen afwijken. Er zijn in de VS in maart 192.000 banen gecreëerd, iets minder dan waarop was gerekend. De werkloosheidsgraad bleef op 6,7 procent. 

Opmerkelijk daarbij is wel dat recente cijfers erop wijzen dat mensen die voorheen de arbeidsmarkt gefrustreerd de rug hadden toegekeerd, geen job meer zochten en daarom niet bij de werkzoekenden werden gerekend, de jongste tijd mondjesmaat terugkeren. Een deel van hen verschuift naar de werkloosheidsstatistieken, maar een groter deel is inmiddels opnieuw aan het werk. Het gaat nog niet om massaal grote groepen, maar de trend dat die groep Amerikanen die de zoektocht helemaal opgaven, almaar groeide, lijkt gekeerd.

Er waren verschillende beursgangen vandaag, en vooral die van GrubHub, een portaalsite voor het on line bestellen van fastfood bij verschillende restaurants, was de aandacht groot. En de appetijt: GrubHub koerste losjes tot bijna 50 procent hoger,en sloot op 34 dollar, 30,77 procent hoger. De intekenprijs bedroeg 26 dollar, wat Grubhub waardeerde op ongeveer 2 miljard dollar, het aandeel wordt nu verhandeld voor 37 dollar. 

Ook IMS Health doet het goed op zijn eerste dag. IMS Health is een specialist in IT voor de gezondheidszorg, en haalde 1,3 miljard op met deze beursgang. Bij een intekenprijs van 20 dollar kreeg het een waarde opgeplakt van 6,9 miljard dollar. Het aandeel koerst 15 procent hoger naar 23 dollar.

Opower, dat dan weer software maakt voor het beheer van energienetten, deed bij zijn intekenprijs van 19 dollar - goed voor een marktwaarde van goed 900 miljoen dollar - 21,05 procent bij, naar 23 dollar. Een mooie stijging was er ook voor Five9, maker van cloudsoftware voor contact centers. De intekenprijs van 7 dollar waardeerde Five9 op 322 miljoen dollar. Het aandeel ging 9,14 procent hoger naar 7,64 dollar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud