Gul Apple triomfeert op Wall Street

Wall Street zag alle kleuren van de regenboog. Eerst wat hoger, dan in één klap een procent lager, om dan weer stilaan uit het dal te klimmen. De marktwaarde van Apple steeg anderhalf keer meer dan de 30 miljard die het bedrijf gaat uitkeren. De Nasdaq won een half procent, de Dow presteerde het op exact hetzelfde niveau als vanmorgen te sluiten.

De beurzen maakten rare bokkensprongen vandaag en dat heeft veel, zoniet alles, te maken met de naarstig oefenende Russische soldaten aan de grens met Oekraïne. Op een klein half uur ging Wall Street ruim een procent lager ondanks geruststellend macroeconomisch nieuws, zo klom het consumentenvertrouwen naar het hoogste peil sinds augustus. Het goud schoot omhoog. Maar de lichte paniek duurde niet lang en uiteindelijk ging het weer de goede kant uit.

Absolute uitblinker op de technologiebeurs Nasdaq was Apple. Een beetje voorspelbaar. De reus uit de IT-sector klopte woensdagavond, net als Facebook trouwens, met sprekend gemak de marktconsensus. Maar dat was niet alles. Apple suste de ongeduldige beleggers, die vruchteloos uitkijken naar nieuwe producten, met een extra uitkering van liefst 30 miljard dollar én de eerste aandelensplitsing in negen jaar. Apple won 8,2 procent tot 568 dollar.

Bij Facebook (60,87 dollar, -0,8%) liep het niet zo'n vaart - van een winst van ruim 3 procent ging het naar een klein verlies - maar de sociale netwerksite presteerde ook sterker dan analisten hadden verwacht. De cash die het bedrijf in huis heeft, vloeit voorlopig nog niet terug naar de aandeelhouder - eerst een beetje geld verdienen - maar wel naar nog maar eens een overname. Dit keer koopt Facebook de populaire app 'Moves' waarmee sportievelingen hun dagelijkse lichaamsbeweging in kaart kunnen brengen en opvolgen.

Minder goed verging het United Continental Airlines (41,53 dollar, -9,8%), één van de grote drie in de VS. De gure winter - die belangrijke knooppunten voor United als Chicago en New York hard trof - was de grote boosdoener en zadelde de groep op met een kwartaalverlies van ruim 600 miljoen. Maar de twee andere grootheden, American Airlines Group (+0,5%) en Delta Air Lines (-1,0%), maakten wel winst en meer dan verwacht, net als 's werelds grootste lagekostenmaatschappij Southwest Airlines (+0,8%).

Tot slot: een nieuwe megadeal in de gezondheidssector. Zimmer Holdings, dat kunstgewrichten maakt, wil concurrent Biomet Inc overnemen, ook een producent van orthopedische materialen, voor meer dan 13 miljard dollar. Iedereen vindt dat blijkbaar een goed idee, want het aandeel van Zimmer koerste 11,5 procent hoger tot 102 dollar. Als de overheid geen bezwaren maakt, springt Zimmer zo naar de tweede plek in de sector orthopedie na Johnson & Johnson.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud