Gulle McDonald's laat belegger koud

Wall Street verloor woensdag licht terrein na vier opeenvolgende winstsessies. De Dow Jones zakte 0,25 procent tot 16.633 punten. De Nasdaq ging 0,3 procent lager.

In de Dow Jones zakte McDonald's een 1 procent tot 101,30 dollar. Beleggers waren duidelijk niet onder de indruk van de nochtans vrij indrukwekkende uitkeringsbonanza van McDonald's. De hamburgerreus plant van 2014 tot 2016 18 à 20 miljard dollar - ofte één vijfde van zijn beurswaarde - naar zijn aandeelhouders te laten vloeien in de vorm van dividenden en de inkoop van eigen aandelen. Dat is nog eens 10 tot 20 procent meer dan de voorgaande drie jaar.

Verder bleef het miljardendeals regenen in farmaland. Valeant verhoogt zijn bod op Botox-fabrikant Allergan. De Canadezen blijven 0,83 eigen aandelen per aandeel Allergan bieden, maar drijven de cashcomponent op met 10 dollar tot 58,3 dollar per aandeel. Bij Valeants slotkoers van dinsdag (129,95 dollar) waardeert het bod Allergan op iets meer dan 166 dollar per aandeel of bijna 50 miljard dollar. Dat is min of meer in lijn met Allergans slotkoers van dinsdag (165 dollar), zodat beleggers duidelijk al anticipeerden op de zet van Valeant. En ze hadden duidelijk een hoger bod verwacht, Valleant zakte 2,3 procent tot 126,95 dollar en Allergan ging 5,4 procent lager tot 156,12 dollar.

De extra cash die Valeant op tafel legt, komt uit een deal met het Zwitserse Nestlé. Die koopt de dermatologieproducten van Valeant voor 1,4 miljard dollar cash. Nestlé versterkt daarmee zijn dochter Nestlé Skin Health, met name op de Amerikaanse en Canadese markt.

Verder bereidt de Amerikaanse specialist in medische apparatuur Stryker een miljardenbod voor op de Britse rivaal Smith & Nephew. Dat schreef althans de Financial Times. Smith & Nephew, producent van onder meer gewrichtsprotheses en apparatuur voor kijkbuisoperaties, schoot in Londen prompt 14 procent hoger. Maar later op de dag ontkende Stryker de informatie, waardoor de winst van Smith & Nephew kromp tot 4,2 procent. Stryker won 2,8 procent.

Huizenbouwer Toll Brothers steeg met 2,1 procent tot 36,38 dollar na een goed kwartaal. De kwartaalwinst werd meer dan verdubbeld na de verkoop van meer huizen tegen hogere prijzen. Het bedrijf had in de eerste maanden van het jaar duidelijk geen last van de stevige winterprik in onder meer New York en de prijsstijgingen voor nieuwe huizen die wegen op de vastgoedmarkt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud