Gunstige economische data zetten Wall Street mooi hoger

De beurzen in New York kenden woensdag een rustige positieve sessie. Hoopgevende cijfers over de arbeidsmarkt en de Amerikaanse consument stuurden de indexen meer dan een procent hoger. De zorgen over de eurozone en het Koreaanse schiereiland verdwenen even naar de achtergrond.

De markten kregen woensdag een stortvloed van macro-economische cijfers over zich heen. Het was een 'mixed bag', maar het positieve woog zwaarder door dan het negatieve. Donderdag vieren de VS Thanksgiving Day en daardoor werd de publicatie van sommige data een dag vervroegd. Het openbare leven in de States ligt dan immers geheel stil en ook de beurzen blijven dicht. Vrijdag is er een halve dag handel op Wall Street. Het is dan 'Black Friday', de start van de eindejaarsaankopen.

De voortekenen voor het komende seizoen zijn alvast rooskleurig. Het consumentenvertrouwen, zoals gemeten door de Universiteit van Michigan, kwam in november uit op 71,6. Dat is het hoogste peil sinds juni en hoger dan de mediaanverwachting van 69,5. Daarnaast stegen ook de persoonlijke bestedingen en de persoonlijke inkomens in oktober, met respectievelijk 0,5 en 0,4 procent.

Ook van de arbeidsmarkt was er eindelijk beter nieuws. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde vorige week harder dan verwacht: met 34.000 tot 407.000, het laagste niveau sinds juli 2008.

De huizenmarkt blijft wel aanmodderen. Na de verkoop van bestaande woningen blijkt nu ook de verkoop van nieuwe woningen erg zwak uit te vallen. In oktober werden slechts 283.000 nieuwe eensgezinswoningen verkocht, een daling met 8,1 procent tegenover september en een veel lager cijfer dan verwacht. De Amerikanen stellen de aankoop van een nieuwe woning uit omdat de prijzen zakken: de mediaanverkoopprijs kwam in oktober liefst 13,9 procent lager uit dan in september en 9,4 procent lager dan een jaar eerder.

Beleggers focusten echter op het goede nieuws en stuurden de Dow Jones 1,4 procent hoger tot 11.187,28 punten. De S&P500 steeg 1,5 procent tot 1.198,35 punten en de Nasdaq 1,9 procent tot 2.543,12 punten. Daags voor Thanksgiving Day was de handel wel dun.

De stijgers kwamen uit tal van sectoren: grondstoffen, industrie, technologie maar ook consumentgerichte bedrijven. De internetwinkel Amazon.com won 5,4 procent, vliegtuigbouwer Boeing 2,85 procent en de fabrikant van grondverzetmachines Caterpillar 2,5 procent. Bij Amazon.com speelde wel een lovend rapport van Citigroup mee.

Opvallend was dat de huizenbouwers ook stevig vooruitgingen, ondanks de tegenvallende verkoopcijfers voor oktober. In enkele gevallen ging het om herstel na de verliezen van dinsdag. Pulte Group steeg 2,4 procent en Lennar Corp 2,8 procent.

Een Californische rechtbank veroordeelde de Duitse specialist in software voor bedrijfsbeheer SAP dinsdag tot het betalen van een vergoeding van 1,3 miljard dollar aan Oracle, voor het ontvreemde van intellectuele eigendom. Oracle steeg hierop 2 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud