Hamon en Thrombogenics kelderen

©BELGA

Beleggers zetten Hamon en Thrombogenics vandaag in de uitverkoop gezet. Sioen en Exmar boden wat positief weerwerk. De Bel20 kon nagenoeg stabiel afsluiten.

Laten we beginnen met positief nieuws. De West-Vlaamse textielspecialist Sioen kende een kleine omzetgroei, maar kon dankzij kostenbesparingen de bedrijfswinst wel gevoelig optrekken in de eerste zes maanden van het boekjaar. Met een nettowinst van 9,1 miljoen euro deed Sioen het bovendien beter dan analisten hadden verwacht. De koersreactie was navenant: Sioen won 3,6 procent tot 12,54 euro.

Ook Elia (+0,6%, 37,13 euro), de beheerder van het Belgische stroomnet, presteerde sterk in de eerste jaarhelft. De overname van 50Hertz, dat het hoogspanningsnet in Duitsland beheert, geeft de winst van de groep een stevige duw in de rug. De nettowinst steeg in de eerste jaarhelft meer dan een vijfde naar 94,5 miljoen euro. Ondertussen heeft 50Hertz ook het startschot gegeven voor een nieuw megaproject in de Baltische zee.

Dan beleefde de isolatie- en schuimrubberspecialist Recticel (-4,1%, 7,2 euro) de voorbije maanden minder plezier aan zijn Duitse activiteiten. Recticel liet vorige week al weten dat het een minnelijke schikking van ruim 8 miljoen euro trof om een punt te zetten achter een onderzoek naar kartelvorming in Duitsland. Die boete joeg Recticel voor 5 miljoen euro in het rood in de eerste jaarhelft, leren de definitieve cijfers. Bovendien bleek de positieve trend die begin dit jaar was ingezet, van korte duur. Op de autodivisie na kende alle afdelingen van de groep (soepelschuim, isolatie en slaapcomfort) een omzetdaling in het tweede kwartaal. In de eerste drie maanden van het jaar zagen we net het omgekeerde beeld. Het gevolg is dat de halfjaaromzet stabiel bleef. Toch blijft Recticel er nog altijd op rekenen dat de omzet over heel 2014 met 2 procent zal stijgen, terwijl de bedrijfswinst voor afschrijvingen  10 procent hoger zou moeten uitkomen.

Thrombogenics donderde 9,3 procent lager naar 8,32 euro. De verkoop van Jetrea, het oogmedicijn van het biotechbedrijf, is in het eerste halfjaar nog verder teruggevallen in de VS. De pijnlijke gang van zaken zet Thrombogenics ertoe aan het snoeimes boven te halen: een op de vijf personeelsleden is aan de deur gezet.
Het Waalse engineeringbedrijf Hamon was voor de tweede dag in vrije val nadat het gisteren had opgebiecht dat het fouten in de boekhouding ontdekte. Daardoor bleken de winsten van een filiaal in Frankrijk kunstmatig hoog. Die fout wordt nu rechtgetrokken, maar dat holt het eigen vermogen met 40 miljoen euro uit. Als gevolg daarvan ziet  Hamon zich ook verplicht om minstens 20 miljoen euro aan vers kapitaal op te halen. Hamon verloor 10,7 procent en sloot op 10,45 euro. Een dag eerder moest de Waalse groep al 17,5 procent prijsgeven.

Ook de ICT-specialist RealDolmen beleefde een sombere dag, en verloor 6,2 procent en eindigde op 21,10 euro. De technologiegroep wist in het eerste kwartaal van zijn boekjaar wel een hogere omzet te boeken, maar daarmee hebben we het goede nieuws verteld. De divisies van RealDolmen zetten immers een gemengd resultaat neer. Vooral de tak ‘Professional Services’, de grootste van de groep deed het zwak. Dat zal in de eerste helft van het boekjaar een negatieve impact hebben op het bedrijfsresultaat, waarschuwde topman Marc De Keersmaecker. Bovendien zullen de winstmarges in die eerste helft beduidend lager liggen dan een jaar eerder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud