Hoger dividend Warehouses Estates wegbelast

Warehouses Estates Belgium verhuurt zijn baanwinkelvastgoed o.a. aan Aldi. In de nieuwste aanwinst Saint-Georges loopt het contract van Aldi nog ruim 20 jaar. ©ANP XTRA

Het Waalse vastgoedbedrijf keert één eurocent meer uit, kleine beleggers ontvangen één eurocent minder dankzij een hogere roerende voorheffing.

De vastgoedvennootschap (GVV) met vooral winkelvastgoed en industrieel vastgoed in portefeuille, stelt een brutodividend van 3,45 euro per aandeel voor na het boekjaar dat liep tot eind september. Dat is 1 cent meer dan vorig jaar, maar de payout-ratio zakt wel voor het eerst sinds 2014 (nipt) onder de 100 procent. Na de voorbije twee boekjaren keerde WEB meer uit dan de nettowinst, om het dividend ten minste stabiel te houden. Nu kan er weer een schep(je) bovenop. Een GVV is verplicht minstens 80 procent van de winst uit te keren.

Het Waalse bedrijf blijft een gulle dividendbetaler. Aan de slotkoers van vrijdagavond (61 euro) bedraagt het brutorendement 5,7 procent. Omdat de coupon pas pas in januari wordt uitbetaald, nadat de Belgische roerende voorheffing stijgt, gaan kleine beleggers er netto op achteruit. Zij inden vorig jaar netto 2,5112 euro van de 3,44 euro die WEB uitkeerde. Dit jaar krijgen ze 2,415 euro per aandeel, terwijl WEB net meer uitkeert.

Saint-Georges

Het nettoresultaat uit de kernactiviteit - vastgoed verhuren - steeg met 7,3 procent naar 17,2 miljoen euro. Daar is de overname van het shoppingcenter Saint-Georges - naast de E42 in de buurt van Luik - niet vreemd aan. Sinds mei draagt de meest recente aanwinst van WEB bij aan het bedrijfsresultaat.

Saint-Georges is volledig verhuurd, waardoor de leegstand terugloopt van een tussentijdse piek. Bij de halfjaarresultaten bleek de bezettingsgraad teruggevallen tot 92,2 procent, eind september was dat alweer 95,2 procent. Dat is wel nog steeds lager dan de 96,5 procent van een 12 maanden eerder. 'De bezettingsgraad is sinds 2015 een pak volatieler geworden,' haalde analist Herman van der Loos eerder deze week aan. Hij verlaagde toen zijn verwachte bezettingsgraad van 97 naar 95 procent.

Warehouses Estates financierde de overname van Saint-Georges met verse schulden met een looptijd van 7 jaar (tot 2024). De schuldgraad van het vastgoedbedrijf maakt daardoor een sprongetje van 33,5 naar een nog steeds conservatieve 39,3 procent. Veel GVV's schuren tegen de 'pijngrens' van 50 procent aan. Het gemiddeld huurrendement voor de kantoren, baanwinkels, het industrieel vastgoed en enkele gronden samen bedraagt 7,4 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud